Organizarea alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării discutate în cadrul unei ședințe de lucru

  • 22.07.2020
  • 2333
  • 0

Buna organizare a alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării a fost discutată în cadrul unei noi ședințe de lucru, cu participarea conducerii Comisiei Electorale Centrale și a responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Evenimentul a oferit oportunitatea pentru a continua discuțiile pe marginea consolidării eforturilor și capacităților instituționale de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale stabilite pentru data de 1 noiembrie curent.

Părțile au reiterat necesitatea consultării, prin intermediul misiunilor diplomatice, a autorităților țărilor de reședință referitor la condițiile de organizarea scrutinului, în cazul în care se va institui din nou pe teritoriile acestor state starea de urgență în legătură cu pandemia provocată de COVID-19. În special, e vorba de examinarea posibilităților de deschidere a secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

Amintim că, în conformitate cu prevederile legale, secțiile de votare în străinătate se constituie de către CEC, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE, pe baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, pe baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova, dar și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință în care sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova privind numărul și locul aflării acestora.