logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2950 - cu privire la aprobarea modelului și textului buletinului de vot pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024

  • 25.09.2024
  • 145
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la aprobarea modelului și textului buletinului de vot

pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024

 

În corespundere cu Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 122/2024 cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și în temeiul art. 27 lit. k), 32, 73 alin. (1) și (3) și 143 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 11 alin. (1) lit. e), 20 din Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență nr. 109/2024, pct. 49 din Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență  nr. 2680/2024, pct. 8 subpct. 1) din Instrucțiunea cu privire la aprobarea modelului, tipărirea, transmiterea și păstrarea buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1212/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1. Se aprobă modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, conform anexei nr. 1.
  2. Buletinul de vot conține următoarele elemente:
  1. În partea de sus pe stânga se imprimă Stema de Stat, în același rând pe centru se tipărește sintagma „Republica Moldova”, în dreapta acesteia se amplasează stema Comisiei Electorale Centrale, ale cărei dimensiuni liniare nu depășesc dimensiunile Stemei de Stat. Sub acest rând, pe centru, se tipărește inscripția cu majuscule „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se înscriu sintagma „pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova”, după caz „Turul II” și data scrutinului „20 octombrie 2024”, după caz „Turul II” și data de „3 noiembrie 2024””. Distanța dintre inscripții este de 3 mm.
  2. La o distanță de 10 mm mai jos de data alegerilor se tipăresc două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale, așa cum a fost stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 904/2023, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare, așa cum va fi stabilit prin hotărârea consiliului electoral de circumscripție corespunzător. Distanța dintre inscripțiile „Nr. circumscripției electorale” / „Nr. secției de votare” și primul patrulater imprimat este de 10 mm.
  3. Buletinul de vot va conține 11 patrulatere, fiecare având dimensiunile de 120 mm x 20 mm. Distanța dintre patrulatere este de 2,5 mm unul față de altul. Lățimea buletinului de vot este de 140 mm, iar lungimea este de 317,5 mm și, respectiv, de 325 mm în cazul turului doi.
  4. În partea stângă a fiecărui patrulater se imprimă simbolul concurentului electoral cu dimensiunile de 15 mm x 15 mm, în centrul patrulaterului se înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, care a înaintat candidatul sau, după caz, textul „candidat independent”. În partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos – un cerc cu diametrul de 15 mm în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat” sau, în cazul votării prin corespondență, va înscrie cu pixul un semn în formă de „v” (bifă).
  1. Buletinul de vot pentru primul tur de scrutin se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat (cod BBD2E1), iar pentru cel de-al doilea tur de scrutin se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare albastră oțel (cod U539ST9) .
  2. Concurenții electorali se vor înscrie în buletinul de vot cu litere majuscule de aceeași mărime, aceleași caractere, în ordinea stabilită conform hotărârii nr. 2949 din 25 septembrie 2024 „Cu privire la stabilirea ordinii de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024”.
  3. Pentru votul prin corespondență, în cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, se vor utiliza buletine de vot de aceeași culoare ca și buletinele de vot pentru turul doi și cu inscripția „Turul doi”, dar având același număr de candidați ca și în turul întâi, conform modelului din anexa nr. 2.  
  4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                            Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 25 septembrie 2024

Nr. 2950