Nr. 170 - cu privire la stabilirea datei de 5 decembrie 2021 pentru desfășurarea turului al doilea al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în unele localități

  • 23.11.2021
  • 2554
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la stabilirea datei de 5 decembrie 2021 pentru desfășurarea
turului al doilea al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în unele localități
 
Conform datelor procesate din procesele-verbale privind rezultatele votării în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar în unele localități din 21 noiembrie 2021, prezentate de consiliile electorale de circumscripție, în 6 circumscripții electorale niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.
În temeiul art. 18 alin. (2), art. 26 alin. (1) lit. o) şi art. 145 alin. (2) din Codul electoral nr. 1381/1997, precum și în baza hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 3/2021 „Cu privire la aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale noi pentru funcția de primar în unele localități din data de 21 noiembrie 2021”, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:
 
1. Se stabilește pentru data de 5 decembrie 2021 turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripțiile electorale: municipală Bălți, sătească Opaci, raionul Căușeni, comunală Hârtop, raionul Cimișlia, orășenească Cupcini, raionul Edineț, sătească Bălceana, raionul Hâncești și comunală Cneazevca, raionul Leova.
2. Înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.
3. Plafonul maxim al mijloacelor financiare ce pot fi transferate sau utilizate în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripțiile electorale indicate la pct.1 nu va depăși plafonul stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 28/2021 în care se includ cheltuielile deja raportate pentru turul întâi.
4. Buletinele de vot pentru alegerea primarilor se vor tipări conform modelelor aprobate prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4276/2015 „Cu privire la aprobarea modelelor buletinelor de vot pentru alegerile locale noi”, cu modificările ulterioare.
5. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și în condițiile Instrucțiunii cu privire la particularitățile exercitării dreptului la vot la alegerile locale, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2734/2019, cu modificările ulterioare.
6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președintele
Comisiei Electorale Centrale                                                                     Angelica CARAMAN
 
Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                              Alexandr BERLINSCHII
 
Chișinău, 23 noiembrie 2021
Nr. 170