Peste 800 de reprezentanți ai autorităților publice, organizațiilor non-guvernamentale, sectorului privat din statele membre ale Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și academicieni s-au reunit pentru a participa la Forumul regional pentru dezvoltare durabilă, pentru a discuta despre punerea în aplicare a Agendei 2030. Evenimentul a avut loc în perioada 21-22 martie 2019 la Geneva, Confederația Elvețiană.
Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, fondată în 1947 în scopul încurajării cooperării economice între statele sale membre, este una dintre cele cinci comisii regionale sub conducerea administrativă a sediul Organizației Națiunilor Unite. Aceasta are 56 de state membre și raportează Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite. Republica Moldova este membru al Comisiei Economice începînd cu 1992.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii să se bucure de pace și prosperitate. Aceste obiective, 17 la număr, se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, în prezent acoperind și domenii noi precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. În scopul monitorizării ODD a Agendei 2030, la nivel global a fost aprobat un set de 241 de indicatori conform cărora va fi evaluată fiecare țară la nivel regional și global. Setul de indicatori ODD a fost elaborat de către grupul de experți ODD (IAEG-SDGs), creat de către Comitetul pentru Statistică al ONU (sesiunea 46) care include 50 de reprezentanți ai țărilor membre a ONU, precum și observatori din cadrul organizațiilor internaționale.
La Forum, CEC a fost reprezentată de către dl Corneliu Pasat, șef-adjunct al Direcție comunicare, relații publice și mass-media, iar PNUD Moldova - de către dna Eva Bounegru, manager de Proiect PNUD „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” (EDMITE).
Conferința a fost prezidată de către dl Ogerta Manastirliu, ministrul sănătății și protecției sociale din Albania. În discursul său de salut, Secretarul General adjunct al ONU, E. S. dna Amina Mohammed, a subliniat importanța Forumurilor Regionale pentru o mai bună înțelegere a modului în care pot fi crescute aspirațiile și accelerată implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Doamna Olga Algayerova, Secretar Executiv și Subsecretar General al UNECE, a subliniat capacitatea înaltă de convocare și mobilizare a forumului, necesare pentru realizarea procesului de dezvoltare durabilă.
Evenimentul a inclus sesiuni plenare, în cadrul cărora reprezentanții guvernelor statelor membre UNECE și-au prezentat progresele dar și provocările întîmpinate în implermentarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, fiind astfel facilitată învățarea reciprocă. De asemenea, au fost organizate mese rotunde, în care a fost abordată modalitatea de realizare a următoarelor obiective de dezvoltare durabilă: nr. 4 (educație de calitate), nr. 8 (muncă decentă și creștere economică), nr. 10 (inegalități reduse), nr. 13 (acțiunea asupra climei) și nr. 16 (pace, justiție și instituții puternice).
Comisia Electorală Centrală a fost invitată, prin intermediul PNUD Moldova, să împărtășească rezultatele atinse, prin implementarea, pe parcursul anului 2018, a unei ample campanii de informare și educație civică. Dl Pasat a făcut prezentarea rezultatelor campaniei în cadrul atelierului cu tema „Consolidarea instituțiilor pentru realizarea schimbării: promovarea unei guvernări eficiente și incluzive pentru o dezvoltare durabilă”.
Workshop-ul respectiv a avut drept obiective împărtășirea cunoștințelor și lecțiilor învățate în ceea ce privește adaptarea, punerea în aplicare, monitorizarea și raportarea privind ODD nr. 16 la nivel național, cu respectarea principiului „Nimeni nu va fi lăsat în urmă”, oferirea unui spațiu pentru discuții interactive cu privire la efectul pe care îl pot avea pacea, justiția, răspunderea și incluziunea asupra altor ODD din Agenda 2030, discutarea parteneriatelor tradiționale și emergente și implicarea părților interesate pentru atingerea ODD 16.
E de menționat că activitățile realizate de CEC s-au bazat pe o abordare de la persoană la persoană, receptivă la dimensiunea de gen, cu utilizarea metodelor inovative. În total, acestea au cuprins peste 340.000 de beneficiari direcți și 1.720.000 de beneficiari indirecți. Campania a contribuit la implementarea obiectivului de dezvoltare strategică nr. 16 (în partea ce ține de consolidarea unor instituții puternice), dar și a ODD nr. 4 (educație de calitate) și nr. 5 (asigurarea egalității de gen) și 10 (inegalități reduse).
În cadrul atelierului amintit au mai fost prezentate următoarele studii de caz:
- Ministerul Justiției din Albania - progresul realizat în asigurarea accesului echitabil și incluziv la justiție, în special pentru categoriile vulnerabile de cetățeni;
- Parlamentul Republicii Kirgize - angajarea grupurilor vulnerabile de cetățeni în consolidarea mecanismelor de protecție și asigurarea accesului la justiție și la drepturile fundamentale pentru supraviețuitorii violenței bazate pe gen.
- Ministerul muncii și politicilor sociale din Republica Macedonia de Nord - aplicarea și instituționalizarea bugetării sensibile la dimensiunea de gen, în vederea consolidării capacității de reacție a ministerelor de resort și altor instituții de stat.
Un raport final va rezuma mesajele-cheie ale forumului regional UNECE din anul curent și va fi prezentat în cadrul Forumului politic la nivel înalt care va avea loc între 9 și 18 iulie 2019 la New York, Statele Unite ale Americii.