A fost prezentată analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

  • 28.05.2019
  • 1522
  • 0

CEC, 28.05.2019 – Astăzi, 28 mai 2019, Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu PNUD Moldova, au prezentat o analiză din perspectiva egalității de gen a alegerilor parlamentare din acest an. Evenimentul, care a reunit reprezentanți ai partidelor politice, societății civile, experți și parteneri de dezvoltare, a avut drept scop evaluarea și analiza participării femeilor și a bărbaților la alegerile parlamentare din 24 februarie curent.

Datele sunt prezentate în comparație cu scrutinele precedente și cuprind informații despre participarea femeilor şi a bărbaților în procesele electorale în calitate de alegători, candidați, funcționari electorali şi observatori.

Prezentă la eveniment, Alina Russu, președinta CEC, a menționat că activitatea de analiză pe dimensiunea de gen după fiecare scrutin național, este deja o tradiție pentru autoritatea electorală. “Alegerile din acest an ne-au adus rezultate pozitive ce țin de aspectul de gen. Ne bucură faptul că avem 26 de doamne reprezentante în forumul legislativ, dar, în același timp, conștientizăm că e loc de o mai bună reprezentare, deoarece în 12 din cele 51 de circumscripții electorale uninominale, n-a fost înregistrată nicio candidată la funcția de deputat. Pentru a schimba starea de lucruri e nevoie, și-n continuare, de multă implicare prin educație și informare a tuturor actorilor politici, pentru a avea o abordare egală și nediscriminatorie față de toți cei ce se înscriu în cursele electorale, dar și în procesele politice din Republica Moldova”, a conchis Alina Russu.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, femeile au constituit 42 la sută dintre cei 632 de candidați desemnați pe circumscripția națională de 14 partide politice și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale, pentru funcția de deputat și deputată au concurat 322 de persoane, dintre care doar 21 la sută femei. În rândul candidaților independenți, această diferență procentuală a fost cea mai accentuată – doar 14 la sută din totalul de 57.

Alla Skvorțova, specialistă programe, Guvernare efectivă, PNUD Moldova, a subliniat: „În ultimii ani, Republica Moldova a făcut pași importanți pentru a promova egalitatea de gen în politică, cum ar fi adoptarea cotei de gen. Însă, e nevoie de mai multe eforturi pentru a asigura șanse egale pentru femei și bărbați de a se implica în politică, iar scrutinul local general reprezintă o oportunitate pentru a avea mai multe primare, consiliere locale și municipale”.

Loretta Handrabura, expertă de gen, susține: „Această radiografie comprehensivă nu lasă loc de interpretări, dar de acțiuni pentru partidele politice și Comisia Electorală Centrală”.

Amintim că, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, femeile au constituit 42 la sută dintre cei 632 de candidați desemnați pe circumscripția națională de 14 partide politice și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale, pentru funcția de deputat/deputată au concurat 322 de persoane, dintre care doar 21 la sută femei. În rândul candidaților/candidatelor independenți/independente, această diferență procentuală a fost cea mai accentuată – doar 14 la sută din totalul de 57.