Alegerile prezidențiale de duminică vor fi monitorizate de 2 197 de observatori acreditați de CEC

  • 27.10.2020
  • 1879
  • 0

Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali câte un observator naţional.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor. 

Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, accesând următorul link: https://bit.ly/3kuKri1.