CEC își dorește eficientizarea comunicării și conlucrării cu partidele politice pe segmentul de transparență a finanțării politice

  • 25.11.2021
  • 975
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a desfășurat, pentru trezorierii partidelor politice, un seminar cu genericul: ,,Recomandări metodologice privind determinarea și reflectarea cheltuielilor pentru promovarea și încurajarea femeilor și a tinerilor în procesele politice și electorale. Colectare de fonduri“. Evenimentul a fost organizat de comun cu Institutul Republican Internațional și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, cu participarea reprezentaților Curții de Conturi.

În cadrul seminarului, participanții au fost instruiți în determinarea și reflectarea cheltuielilor pentru promovarea și încurajarea participării femeilor și a tinerilor în viața politică.

Prezentă la eveniment, Angelica Caraman, președinta CEC, a salutat deschiderea partidelor politice pentru participare la acest seminar, remarcând importanța implicării tuturor actorilor electorali pentru asigurarea unei transparențe și corectitudini a finanțării politice din țara noastră. “O democrație puternică şi dinamică necesită o viață politică sănătoasă. Reglementarea și aplicarea corectă a prevederilor în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniei electorale sunt esențiale pentru îmbunătățirea transparenței procesului și combaterea corupției, asigurarea oportunităților egale prin alocarea echitabilă a resurselor financiare partidelor politice, promovarea democrației interne în cadrul partidelor și a principiului competitivității dintre acestea și asigurarea unei monitorizări eficiente”, a menționat președinta CEC.

Subiectele discutate în cadrul seminarului s-au referit la determinarea și reflectarea cheltuielilor, dar și a alocațiilor destinate, în exclusivitate, pentru promovarea și încurajarea participării femeilor și a tinerilor în alegeri și la raportarea surselor de finanțare și a cheltuielilor efectuate.

Vicepreședintele CEC, dl Pavel Postica, prezent la întrunire, a menționat că implementarea obiectivelor sus-menționate pot fi realizate doar prin implicarea și activitatea consolidată a tuturor subiecților interesați – organele electorale, autorități publice cu funcții de control, partidele politice, societatea civilă, mass-media etc. atât în perioada electorală, dar și în perioada dintre alegeri.

Întrucât CEC este responsabilă de colectarea şi sistematizarea rapoartelor financiare ale partidelor politice, rapoartelor privind auditul partidelor politice și rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali, participanții la seminar au fost informați că autoritatea electorală va continua să dezvolte noi mecanisme eficiente de monitorizare publică și evaluare a respectării cadrului normativ de către subiecții implicați în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.