Comisia Electorală Centrală a participat la ședința Comitetului Executiv și Adunarea Generală a  Asociației Oficialilor Electorali din Europa 

  • 08.09.2020
  • 1214
  • 0

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dr. Dorin Cimil, a participat la reuniunea Comitetului Executiv și Adunarea Generală a Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), evenimente desfăşurate, în regim online, pe data de 8 septembrie 2020.

Ședințele de lucru ale Asociației au fost prezidate de doamna Tamar Zhvania, Președintele Comisiei Electorale Centrale din Georgia. Principalele teme care sunt suspuse discuției vizează prezentarea și adoptarea raportului de activitate și a raportului financiar pentru anul 2019, oferirea statului de membru de onoare domnului Istvan Zsuffa, care a activat pe parcursul a mai multor ani în cadrul Secretariatului Asociației, pregătirea pentru aniversarea de 30 de ani a ACEEEO și desfășurarea conferinței anuale care urmează să aibă loc în 2021. De asemenea, a fost făcută o scurtă prezentare a rezultatelor lucrărilor simpozionului online cu tema “Organizarea alegerilor pe timp de pandemie COVID-19”.

Reamintim că Asociația Oficialilor Electorali din Europa este o organizaţie regional independentă a organismelor de management electoral, cu un statut juridic, bazat pe dreptul internațional. Asociaţia întruneşte 25 de membri instituţionali (reprezentanţi ai autorităţilor electorale din 25 state din Europa şi spaţiul CSI), 3 membri asociaţi şi un membru suport. Președinția ACEEEO în 2020 este deținută de către autoritatea electorală din Georgia, iar Secretariatul organizației se află în Ungaria.

Menționăm că CEC RM este membru instituțional al ACEEEO din anul 1998, iar din septembrie 2013 și pînă în prezent face parte din componența Comitetului Executiv al acestei instituții. Comitetul constă din 7 ţări membre și are un mandat de 3 ani, iar ultimile alegeri în acest organ a avut loc în 2019. De asemenea, în perioada 2014-2015, Comisia a deținut președinția ACEEEO.