Comisia Electorală Centrală studiază experiența SUA privind organizarea și desfășurarea alegerilor

  • 07.11.2022
  • 727
  • 0

La invitația secretarului-registrator al comitatului Los Angeles, SUA, Dean C. Logan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, întreprinde o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii.

Pe 8 noiembrie 2022, cetățenii americani vor participa la alegerile intermediare pentru Senat și camera Reprezentanților, iar în unele state vor avea loc și referendumuri locale.

În acest context, pe lângă observarea procesului de votare, numărarea și totalizarea rezultatelor votării, Alexandr Berlinschii va avea oportunitatea să se familiarizeze, în detaliu, cu experiența SUA privind modalitatea de înregistrare și evidență a alegătorilor, organizarea activității organelor electorale locale și gestionarea logisticii electorale.

Totodată, Secretarul CEC se va informa vizavi de utilizarea tehnologiilor informaționale în alegeri și modalitatea de organizare a votului prin corespondență, prin prisma provocărilor și a beneficiilor.

Menționăm că vizita de studiu se încadrează în eforturile CEC privind digitalizarea proceselor electorale și facilitarea accesului tuturor cetățenilor Republicii Moldova la alegeri, prin implementarea unor metode alternative de vot.