Conducerea CEC a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

  • 07.09.2020
  • 1441
  • 0

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil și vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, au avut o întrevedere online cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. domnul Peter Mihalko și doamna Alina Doroftei, Consilier politic din cadrul Delegației UE. Temele discuțiilor au ținut de alegerile prezidențiale planificate pentru 1 noiembrie 2020 și inițiativele de modificare a Codului electoral și a legislației conexe înaintate de unele grupuri de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova. 

Conducerea CEC a mulțumit oficialilor pentru interesul manifestat și a apreciat suportul oferit la dezvoltarea procesului democratic din Republica Moldova. În acest context, au informat despre acțiunile întreprinse de Comisie pentru organizarea alegerilor din noiembrie, inclusiv desfășurarea procesului de desemnare a candidaților. Totodată, au fost prezentate rezultatele alegerilor locale noi, care au avut pe 6 septembrie curent. 

ES Ambasador, Peter Mihalko, și-a exprimat încrederea că alegerile din acest an vor fi organizate în mod liber, transparent și se vor bucura de încrederea cetațenilor. Totodată, a îndemnat CEC să fie proactiv în asigurarea dreptului de vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării și care domiciliază în localitățile aflate în regiunea transnistreană și să aplice măsuri suficiente pentru asigurarea securității procesului de votare în condițiile pandemiei.

Părțile au abordat pe larg și alte subiecte, precum întocmirea și actualizarea listelor electorale, dar și asigurarea și desfășurarea activității observatorilor prin prisma drepturilor și obligațiilor acestora.