Nr. 4375 - cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în procesul de vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

  • 17.10.2020
  • 1862
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în procesul de vot

la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

 

Prin Hotărârea nr.34 din 13 octombrie 2020, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a instituit obligația birourilor electorale de a oferi gratuit alegătorilor măști de protecție, precum și unele particularități organizatorice de exercitare a dreptului la vot, inclusiv stabilind termene și temeiuri de efectuare a acțiunilor electorale.

Analizând hotărârea vizată prin prisma prevederilor legale în vigoare, Comisia reține următoarele.

În conformitate cu art.1 din Codul electoral, ”Comisia Electorală Centrală este un organ de stat independent, înfiinţat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfăşurări a alegerilor, pentru supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”.

Conform art.22 alin.(1) lit.c) din Codul electoral, ”În calitate de organ specializat în domeniul electoral, Comisia Electorală Centrală elaborează regulamente şi instrucţiuni menite să perfecţioneze procedurile electorale”.

Potrivit art.26 alin.(1) lit.k) din Codul electoral, ”În perioada electorală, Comisia Electorală Centrală are următoarele atribuţii: emite hotărâri referitoare la activitatea consiliilor electorale de circumscripţie şi birourilor electorale ale secţiilor de votare, la procedurile electorale, la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi la chestiunile tehnico-administrative”.

În conformitate cu art.34 alin.(1) din Codul electoral, ”Autorităţile publice, întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile, persoanele cu funcţii de răspundere, partidele şi alte organizaţii social-politice, precum şi organele acestora sunt obligate să sprijine consiliile şi birourile electorale în exercitarea atribuţiilor lor, să le furnizeze informaţiile şi materialele necesare pentru activitate”.

 

Astfel, în conformitate cu cadrul legal, unica autoritate competentă să reglementeze normativ procedurile electorale este Comisia Electorală Centrală, fiind o autoritate independentă în acest sens, hotărârile căreia, adoptate în limita competenței, în temeiul art.18 alin.(4) din Codul electoral sunt executorii pentru toate persoanele indiferent de forma și statutul acestora, iar alte autorități urmează să ofere sprijin în executarea acestora.

 

De menționat că, potrivit art.12 alin.(1), art.9 alin.(2) lit.e), art.20 lit.f), art.22 alin.(1) lit.a) din Legea nr.212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, prin derogare de la prevederile generale, în cazul instituirii stării de urgență prin hotărâre a Parlamentului,  Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova se oferă dreptul de a emite dispoziţii privind aplicarea măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor și privind regimul special de lucru pentru instituţii publice, precum și alte măsuri necesare în vederea depășirii temeiurilor apariției stării excepționale.

 

Se constată că, în conformitate cu art.1 din Hotărârea Parlamentului nr.55/2020 privind declararea stării de urgență, aceasta a fost declarată pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020, nefiind prelungită, cu încetarea de drept a activității Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova.

 

Deci, actualmente sarcina principală de coordonare a acțiunilor privind combaterea, prevenirea și controlul infecției COVID-19 se exercită de Comisia națională extraordinară de sănătate publică în baza pct.2 din Regulamentul Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.820/2009 în temeiul art.55 alin.(1) şi art.72 alin.(2) din Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice.

În conformitate cu art.58 alin.(4) - (6) din Legea nr. 10/2009, Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică îi revine sarcina să creeze condiţii speciale de activitate, de viaţă şi deplasare pentru persoanele fizice şi juridice, să solicite ajutorul autorităţilor centrale, precum și să elaboreze propuneri pentru asigurarea unui grad adecvat de pregătire pentru urgenţa de sănătate publică și distribuirea şi utilizarea oricăror bunuri, echipamente şi materiale stocate sau disponibile în acest scop.

 

Astfel, Comisia remarcă faptul că unica autoritate abilitată cu dreptul de a reglementa procedurile electorale în limita cadrului legal este Comisia Electorală Centrală, Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică revenindu-i competența de institui măsuri generale de combatere a infecției, de a pune la dispoziție bunuri în acest sens și de a veni cu recomandări pentru instituțiile publice.

Comisia observă că, prin Hotărârea nr.34 din 13 octombrie 2020, Comisia națională extraordinară de sănătate publică nu a pus la dispoziția Comisiei Electorale Centrale măști de protecție și nici nu a numit sursa de finanțare pentru procurarea acestora.

 

Prin urmare, Comisia Electorală Centrală apreciază  Hotărârea nr.34 din 13 octombrie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică în partea ce ține de organizarea proceselor electorale ca fiind una cu titlu de recomandare, fapt pentru care prezenta hotărâre urmează a fi adusă la cunoștință organului emitent al Hotărârii nr. 34 din 13 octombrie 2020.

 

Astfel, ținând cont de starea epidemiologică din țară, precum și de obligația pozitivă a organelor de stat de a ocroti sănătatea publică și de a sprijini alegătorii să-și exercite dreptul la vot în circumstanțele existente în condiții de siguranță, recomandarea privind asigurarea alegătorilor în ziua alegerilor cu măști de protecție a căilor respiratorii este una judicioasă, însă conducându-se de principiul stabilit de art.131 alin.(6) din Constituție, potrivit căruia ”Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”, în vederea examinării posibilității punerii în aplicare a unei recomandări neplanificate urmează a fi stabilită sursa de finanțare.

 

Așadar, Comisia constată că, prin Hotărârea Guvernului nr.655 din 26 august 2020, s-au alocat, din fondul de rezervă al Guvernului, 20.387.100 lei Comisiei Electorale Centrale şi 1.189.400 lei Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie în scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, stabilite pentru 1 noiembrie 2020.

Efectuând procedurile de achiziție a echipamentelor destinate prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 prin dotarea corespunzătoare a organelor electorale cu măști, mănuși și costume de protecție, termometre și dezinfectanți s-a valorificat suma de 10.944.490 lei, rămânând disponibile surse financiare în valoare de 12.923.200 lei, ceea ce ar permite procurarea măștilor de protecție pentru alegători.

Totodată, având în vedere cheltuielile aferente transportării măștilor către secțiile de votare constituite în străinătate, precum și complexitatea logistică pe timp de pandemie, procurarea acestora centralizată în Republica Moldova ar fi irațională și din acest considerent achiziționarea urmează a fi efectuată în țara gazdă utilizând suma nevalorificată din contul mijloacelor financiare alocate prin Hotărârea Guvernului nr.655/2020.

 

 Totodată, pornind de la principiul eficienței utilizării surselor financiare publice, stabilit de art.11 alin.(1) din Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr.181/2014, dar și de imprevizibilitatea ratei de participare la alegeri, Comisia Electorală Centrală urmează să stabilească criterii privind numărul necesar al măștilor, precum și condițiile și modul de returnare a celor neutilizate.

 

Pornind de la cele expuse supra și în temeiul art.18 alin. (2), art.26 alin.(1) lit.e) și g), art.58 alin.(4) pct.4) din Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Se acceptă recomandarea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de a asigura alegătorii în ziua alegerilor cu măști de protecție a căilor respiratorii.

2. Se stabilește asigurarea gratuită a alegătorilor cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.

3. Se pune în sarcina Grupului de lucru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, stabilite pentru 1 noiembrie 2020, realizarea/desfășurarea procedurii de achiziție ținând cont de următoarele criterii:

a) pentru turul I al alegerilor se vor procura cantitatea de măști conform numărului de alegători arondați la secțiile de votare constituite în interiorul hotarelor Republicii Moldova;

b) pentru turul II cantitatea de măști se va suplini, după caz, ținând cont de numărul celor utilizate la primul tur de scrutin.

4. Pentru secțiile de votare constituite în străinătate procurarea măstilor de protecție se va efectua în țara gazdă sau în orice alt mod rațional identificat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

5. Returnarea măștilor nefolosite după totalizarea alegerilor se efectuează de consiliile electorale către Comisia Electorală Centrală, conform actului de predare-primire, concomitent cu restul materialelor stabilite de art.67 alin.(2) lit.a) din Codul electoral.

6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                         Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                     Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 17 octombrie 2020

Nr. 4375