Nr. 4765 - cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020

  • 21.04.2021
  • 2213
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară

a partidelor politice pentru anul 2020

 

În conformitate cu dispozițiile art. 29 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice (în continuare – Legea privind partidele politice) și pct. 65 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401/2015 (în continuare – regulament), semestrial, până la 15 iulie a anului de gestiune, și, anual, până la data de 31 martie, partidele politice au obligația să prezinte Comisiei rapoartele privind gestiunea lor financiară.

Potrivit pct. 67 din regulament, începând cu 1 ianuarie 2020, raportul privind gestiunea financiară a partidului politic se prezintă Comisiei Electorale Centrale atât în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie în două exemplare, după modelul din Anexa nr. 8.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2020 o au 50 de partide politice. Până în prezent, doar 45 partide politice au prezentat rapoartele, dintre care 31 au prezentat raportul atât pe suport de hârtie, cât și în formă electronică potrivit pct. 67 din regulament, 9 au prezentat raportul doar pe suport de hârtie, iar 4 l-au prezentat doar în formă electronică.

În termenul stabilit au depus rapoartele 41 partide politice (sunt date mai jos în ordinea depunerii rapoartelor), dintre care:

 

  • 31 le-au depus atât prin intermediul SSI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie:
  1. Partidul Politic „PARTIDUL RUSO-SLAVEAN DIN MOLDOVA”;
  2. Partidul Regiunilor din Moldova;
  3. Partidul Popular Socialist din Moldova;
  4. Partidul Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”;
  5. Partidul Popular Creștin Democrat;
  6. Partidul Democrat din Moldova;
  7. Partidul „Patrioții Moldovei”;
  8. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;
  9. Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie;
  10. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
  11. Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”;
  12. Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”;
  13. Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova”;
  14. Partidul Politic „PRO MOLDOVA”;
  15. Partidul Politic „Partidul Popular Românesc”;
  16. Mișcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova;
  17. Partidul Liberal;
  18. Partidul Social Democrat;
  19. Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;
  20. Partidul Politic „ȘOR”;
  21. Partidul Politic Partidul Nostru;
  22. Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”;
  23. Partidul Național Liberal;
  24. Partidul Politic „MOLDOVA MARE”;
  25. Partidul Liberal Democrat din Moldova;
  26. Partidul Politic „Partidul Stânga Europeană”;
  27. Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova;
  28. Partidul Politic „PATRIA”;
  29. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
  30. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  31. Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”.

 

  • 7 doar pe suport de hârtie:
  1. Partidul European;
  2. Partidul Conservator;
  3. Partidul Socialist din Moldova;
  4.  Partidul Acțiunea Democratică;
  5. Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”;
  6. Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova;
  7. Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova.

 

  • 3 doar prin intermediul SSI „Control Financiar”:
  1. Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”;
  2. Partidul Republican din Moldova;
  3. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist.

 

Cu depășirea termenului au prezentat raportul:

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” - pe suport de hârtie și în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”;
  2. Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” - doar pe suport de hârtie;
  3. Partidul Politic „NOI”- doar prin SSI „Control Financiar”;
  4. Partidul Politic „Democrația Acasă” - doar pe suport de hârtie.

 

Nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară următoarele partide politice:

  1. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
  2. Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
  3. Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”;
  4. Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”;
  5. Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”.

Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova a solicitat, prin scrisoarea din 31 martie curent, amânarea depunerii raportului electronic și acceptarea acestuia pe suport de hârtie, de asemenea exonerarea de răspundere contravențională, invocând imposibilitatea prezentării acestuia prin intermediul SSI „Control Financiar”, deoarece nu a obținut semnătura electronică în perioada stării de urgență declarate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică prin Hotărârea sa nr. 51 din 19 martie 2021 și prelungite până la 18 aprilie 2021 inclusiv, fiindu-le interzisă persoanelor de peste 63 de ani aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice.

O altă solicitare de acceptare a raportului doar pe suport de hârtie a fost înaintată  la 31 martie 2021 de președintele Partidului Politic „Partidul Societății Progresiste”, care a invocat aflarea sa peste hotarele Republicii Moldova și imposibilitatea de a participa la instruirile organizate de CEC și dedicate prezentării raportului privind gestiunea financiară în formă electronică.

Examinând argumentele Partidului Politic Partidul Agrar din Moldova și ale Partidului Politic „Partidul Societății Progresiste”, având în vedere că ambele partide au depus în termen raportul pe suport de hârtie, Comisia reține obligația acestora de a depune rapoartele prin intermediul SSI „Control Financiar” și le acordă un termen suplimentar de 14 zile pentru a se conforma prevederilor pct. 67 din regulament.   

Potrivit art. 312 alin. (1) lit. b) din Legea privind partidele politice și pct. 93 lit. b) din regulament, neprezentarea de către partidele politice la Comisia Electorală Centrală a raportului anual privind gestiunea financiară în termenul și formatul stabilite conform legii [...] constituie încălcare a prevederilor legale privind gestiunea financiară a partidelor politice, faptă ce se consideră contravenție și este pasibilă de răspundere contravențională în conformitate cu art. 481 alin. (3) din Codul contravențional.

În temeiul art. 4237 din Codul contravențional și pct. 95-96 din regulament, persoanele cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru anul 2020 ori au depășit termenul pentru depunerea acestuia urmează a fi citate pentru întocmirea procesului-verbal cu privire la contravenție.

Totodată, verificând preliminar rapoartele sub aspectul plenitudinii informației și prezentării acestora în formatul aprobat, în baza dispozițiilor pct. 70 în coroborare cu pct. 67 din regulament, Comisia constată lipsa Anexei nr. 9 „Patrimoniul partidului politic” la rapoartele prezentate pe suport de hârtie ale următoarelor partide politice: Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”, Partidul Politic „PATRIA”, Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul European, Partidul Socialist din Moldova, ceea ce este contrar pct. 67 din regulament, care dispune că partidul politic prezintă împreună cu raportul informații despre bunurile imobile pe care le deține în gestiunea sa, conform modelului din Anexa nr. 9 la regulament.

Comisia mai constată că Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie a prezentat informația privind donațiile de la persoane fizice din țară sub formă de captură de ecran; în cazul Partidului Social Democrat lipsește informația privind cotizațiile de membru de partid; Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” a omis informația cu privire la donațiile de la persoane juridice; în raportul prezentat de Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova lipsește compartimentul „Plăți”.

De asemenea, Comisia constată că Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova” și Partidul Socialist din Moldova au prezentat informația privind cotizațiile de membru de partid, donațiile de la persoane fizice, donațiile de la persoane juridice și donațiile sub formă de proprietăți, bunuri, servicii gratuite sau în condiții mai avantajoase decât valoarea comercială, achitarea unor bunuri sau servicii utilizate de partid după modelul Anexei nr. 8 la raport, aprobat prin hotărârea CEC nr. 4401 din 23 decembrie 2015, însă modelul Anexei nr. 8 a fost dat într-o nouă redacție prin hotărârea CEC nr. 2905 din 15 noiembrie 2019 „Pentru modificarea Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401 din 23 decembrie 2015”, respectiv partidul politic trebuie să prezinte raportul semestrial/anual conform formatului în vigoare.

Potrivit pct. 68 din regulament, în cazul în care raportul privind gestiunea financiară a partidului politic este incomplet sau neclar, Comisia Electorală Centrală are dreptul să solicite date suplimentare, iar acesta este obligat să le prezinte în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării.

Având în vedere cele constatate mai sus și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 22 alin. (2) din Codul electoral nr. 1381/1997, art. 29, art. 30 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, art. 481 alin. (3), art. 4237 din Codul contravențional nr. 218/2008 și în conformitate cu Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401/2015, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1. Se atenționează Partidul European, Partidul Conservator, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Republican din Moldova, Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății”, Partidul Politic „NOI” , Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic „Democrația Acasă” asupra obligației de a respecta modalitatea de prezentare a raportului, atât în format electronic, cât și pe suport de hârtie.
  2. Se obligă Partidul European, Partidul Conservator, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății”, Partidul Politic „Democrația Acasă” să prezinte prin intermediul SSI „Control Financiar” raportul privind gestiunea financiară pentru anul 2020, în termen de 14 zile de la data adoptării prezentei hotărâri, iar Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, Partidul Republican din Moldova, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic „NOI” să prezinte raportul privind gestiunea financiară pentru anul 2020 pe suport de hârtie, în termen de 7 zile de la data adoptării prezentei hotărâri .
  3. Se constată neprezentarea în termenul legal (până la 31 martie 2021 inclusiv) a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru anul 2020 de către Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății”, Partidul Politic „NOI” ,Partidul Politic  Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic „Democrația Acasă” și, în legătură cu aceasta, Comisia atenționează partidele numite asupra obligației de a respecta termenele legale pentru depunerea rapoartelor privind gestiunea financiară.
  4. Se constată neprezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară pentru anul 2020 de către Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”.
  5. Se obligă partidele politice enumerate la pct. 4 să prezinte în termen de 14 zile de la data comunicării prezentei hotărâri raportul privind gestiunea financiară pentru anul 2020 atât în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie.
  6. Se inițiază procedura contravențională, în temeiul art. 481 alin. (3) din Codul contravențional, în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor menționate la pct. 3 și 4 din prezenta hotărâre.
  7. În temeiul art. 481 alin. (3) din Codul contravențional, președintele Comisiei Electorale Centrale va cita persoanele cu funcție de răspundere din cadrul partidelor menționate la pct. 3 și 4 din prezenta hotărâre pentru examinarea faptelor și, după caz, întocmirea proceselor-verbale de contravenție.
  8. Se constată prezentarea de către Partidul Politic „Partidului Popular Democrat din Moldova” și Partidul Socialist din Moldova a Anexei nr.8 la raport după modelul abrogat.
  9. Se obligă Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”, Partidul Politic „PATRIA”, Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul European, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Social Democrat, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc”, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova” să înlăture, în termen de 7 zile lucrătoare de la data comunicării prezentei hotărâri, neconformitățile stabilite în partea constatatoare a acesteia. 
  10. Hotărârea adoptată se remite, spre informare și executare, partidelor politice.
  11. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresa: str. Vasile Alecsandri nr. 119, mun. Chișinău).

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                       Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                         Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 21 aprilie 2021

Nr. 4765