Nr. 4302 - cu privire la rapoartele financiare ale grupurilor de inițiativă constituite în vederea colectării semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020

  • 28.09.2020
  • 2344
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la rapoartele financiare ale grupurilor de inițiativă constituite în vederea colectării semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova

din 1 noiembrie 2020

 

În temeiul prevederilor art. 43 alin. (1) din Codul electoral, ale Regulamentului privind finanțarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcție electivă sau în vederea inițierii referendumului, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4176/2020 (în continuare – regulament), precum și potrivit Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4103/2020, grupurile de inițiativă prezintă Comisiei Electorale Centrale, în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, și ulterior, săptămânal, rapoarte privind finanțarea activității grupului de inițiativă.

În caz de nedeschidere a unui cont la bancă cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, grupurile de inițiativă informează Comisia, în termen de 3 zile de la înregistrare, despre acest fapt, realizând activitățile de colectare a semnăturilor fără a suporta  cheltuieli financiare.

Conform pct. 42 al Programului calendaristic, grupul de inițiativă prezintă primul raport privind finanțarea activității în ziua de vineri, 4 septembrie 2020, după care, la 11 septembrie 2020, 18 septembrie 2020 și la situația din 25 septembrie 2020.

În perioada dintre 4 - 11 septembrie 2020, au fost înregistrate încă șase grupuri de inițiativă, după cum urmează:

  1. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Violeta Ivanov, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Șor”.
  2. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Ion Costaș în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor.
  3. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Constantin Oboroc în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor.
  4. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor.
  5. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Serghei Toma, desemnat de Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii.
  6. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Kalinin Alexandr în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor.

Din grupurile înregistrate anterior, grupul de inițiativă în susținerea candidatului Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, a prezentat raportul pentru situația din 4 septembrie 2020 la data de 11 septembrie 2020, cu întârziere de 7 zile, în care este completat doar compartimentul „Donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii pentru perioada de raportare 03.09.2020 – 04.09.2020”, fiind evaluate  mărfurile, obiectele, lucrările sau serviciile prestate gratuit potrivit art. 43 alin. (10) din Codul electoral.

Potrivit pct. 21 subpct. 1) din regulament, din cele 11 grupuri de inițiativă active, în perioada de raportare la situația din 11, 18 și 25  septembrie 2020, au depus rapoarte următoarele grupuri:

1. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Maia Sandu, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”:

  1. în termen de trei zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupurilor de inițiativă”, inclusiv pentru prima săptămână, la data de 11 septembrie 2020, după care raportul corectat a fost depus la data de 17 septembrie 2020;
  2. pentru situația din 18 septembrie 2020, raportul a fost depus la data de 19 septembrie 2020, cu o zi peste termenul stabilit;
  3. ultimul raport, la trei zile de la depunerea listelor de subscripție, a fost depus în data de 25 septembrie 2020.

2. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”:

  1. la situația din 11 septembrie 2020;
  2. la situația din 18 septembrie 2020;

3. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Violeta Ivanov, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Șor”:

  1. la situația din 11 septembrie 2020;
  2. la situația din 18 septembrie 2020;
  3. ultimul raport, la trei zile de la depunerea listelor de subscripție, a fost depus în data de 23 septembrie 2020.

4. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor:

  1. în termen de trei zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupurilor de inițiativă”, la data de 16 septembrie 2020;
  2. pentru prima săptămână, la data de 18 septembrie 2020;
  3. ultimul raport, la trei zile de la depunerea listelor de subscripție, a fost depus în data de 23 septembrie 2020.

5. Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Constantin Oboroc în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor - în termen de trei zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupurilor de inițiativă”, inclusiv pentru prima săptămână, la data de 18 septembrie 2020.

Grupul de inițiativă în susținerea candidatului desemnat de Partidul Politic „Șor”, Violeta Ivanov, a depus la Comisie pe 11 septembrie 2020 o Notă informativă despre faptul obținerii în 10 septembrie a certificatului de atribuire a codului fiscal, însă în urma adresărilor la mai multe bănci din țară cu privire la deschiderea contului bancar cu mențiunea ”Destinat grupului de inițiativă” nicio bancă nu a dat vreun răspuns verbal sau pe suport de hârtie care ar confirma deschiderea contului respectiv.

Rapoartele grupului de inițiativă în susținerea candidatului desemnat de Partidul Politic „Șor”, Violeta Ivanov, prezentate pentru situația din 11, 18 septembrie și ultimului raport depus la data de 23 septembrie 2020, au doar compartimentul „Donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii” completat, fiind evaluate mărfurile, obiectele, lucrările sau serviciile prestate gratuit potrivit art. 43 alin. (10) din Codul electoral.

În ceea ce privește raportarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Octavian Țîcu, acesta a prezentat raportul pentru situația de 11 septembrie 2020, indicând zero la toate compartimentele, iar în raportul la situația din 18 septembrie 2020 a fost completat doar compartimentul ”Donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii”, fiind evaluate mărfurile, obiectele, lucrările sau serviciile prestate gratuit potrivit art. 43 alin. (10) din Codul electoral.

Raportul grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului desemnat de adunarea  cetățenilor, Constantin Oboroc, prezentat la situația din 18 septembrie 2020, conține date ce nu coincid cu informația prezentată de banca la care este deschis contul cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, prin urmare au fost încălcate prevederile art.41 alin. (4) din Codul electoral și ale pct. 16 din regulament.

În afară de aceasta, reținem prevederile art.41 alin. (2) lit. i) și ale pct.18 din regulament, conform cărora utilizarea mijloacelor financiare din contul „Destinat grupului de inițiativă” poate fi efectuată doar după declararea lor în scris la Comisia Electorală Centrală, în baza modelului din Anexa nr. 3. În acest sens, în urma verificării raportului prezentat, s-a constatat că grupul de inițiativă în susținerea candidatului Constantin Oboroc nu a prezentat Comisiei declarația respectivă, deși are înregistrate venituri și cheltuieli în această perioadă.

Potrivit art. 41 alin. (2) lit. e) și alin. (10) din Codul electoral, persoanele fizice au dreptul să doneze în contul „Destinat grupului de inițiativă” până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute în afara țării, acest plafon nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv; în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, acest plafon nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, o persoană fizică poate face donații în numerar în valoare de până la 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv, iar donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Astfel, verificând conținutul raportului depus de grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Maia Sandu, Comisia constată depășirea plafonului stabilit pentru donațiile persoanelor juridice, în cazul de față primite de la partidul politic care a creat grupul.

În aceste condiții, Comisia reține că grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Maia Sandu a admis depășirea plafonului prevăzut la art. 41 alin. (2) lit. e) din Codul electoral pentru persoanele juridice, însă în același timp nu a fost depășit plafonul general prevăzut la pct. 2 din hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4152/2020 „Cu privire la stabilirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020”.

În context, coroborând prevederile art. 41, 43 și 114 alin. (1) din Codul electoral, Comisia consideră admisibilă susținerea financiară a grupului de inițiativă de către partidul politic care l-a creat și pentru aceasta nu va sancționa grupul de inițiativă în susținerea doamnei Maia Sandu.

Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Serghei Toma, desemnat de Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, în baza pct. 5 din regulament, a informat Comisia la data de 15 septembrie 2020 (cu 4 zile peste termenul stabilit) despre nedeschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă” și organizarea și desfășurarea activităților de colectare a semnăturilor fără a suporta cheltuieli financiare.

Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Ion Costaș în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea cetățenilor a prezentat Comisiei la data de 16 septembrie 2020, cu 7 zile peste termenul stabilit, un demers prin care a anunțat despre deschiderea unui cont la bancă.

Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Kalinin Alexandr în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea cetățenilor, nu au prezentat vreo informație despre deschiderea sau nedeschiderea contului cu mențiunea ”Destinat grupului de inițiativă” și că va desfășura doar activitate de colectare a semnăturilor ce nu implică cheltuieli financiare.

În conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. d), art. 43 alin. (4) din Codul electoral și pct. 29 din regulament, rapoartele prezentate au fost plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md), la rubrica „Alegeri și referendumuri”/„Alegeri prezidențiale din 01.11.2020”/„Susținerea financiară”/„Finanțarea activității grupurilor de inițiativă”, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

În temeiul art. 18 alin.(2), (4) și (5), 22 alin. (2), art. 41 și art. 43 din Codul electoral nr. 1381/1997 și în conformitate cu Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4176/20120, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se ia act de informațiile cuprinse în rapoartele grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea următorilor candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova - doamna Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; doamna Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”; domnul Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și domnul Igor Dodon, desemnat de adunarea  cetățenilor, conform anexelor nr. 1, 2, 3, 4 la prezenta hotărâre.

2. Se obligă să prezinte, în termen 24 de ore de la data adoptării prezentei hotărâri, raportul corectat privind finanțarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Constantin Oboroc în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea cetățenilor.

3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a  Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                         Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                         Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 28 septembrie 2020

Nr. 4302