Dorin Cimil: „Alegerile sunt ca o competiție – câștigă cei care sunt mai convingători și se bucură de o mai mare susținere din partea cetățenilor"

  • 13.12.2019
  • 2872
  • 0

 „Alegerile sunt ca o competiție – câștigă cei care sunt mai convingători și se bucură de o mai mare susținere din partea cetățenilor. Un lucru este cert - de implicarea noastră a tuturor, depinde în ce condiții își vor exercita drepturile electorale subiecții implicați în acest proces. Vreau să vă asigur de toată deschiderea Comisiei Electorale Centrale și cred că, împreună, vom reuși să îmbunătățim procesul electoral și să obținem rezultate și mai bune”.  Constatarea a fost făcută de către Dr. Dorin Cimil, Președintele CEC, în cadrul Conferinței post-electorală „Alegerile locale generale din 2019 din perspectiva alegerilor incluzive, libere și corecte: provocări și soluții”, organizată de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Fundația Est-Europeană, sub auspiciile Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Alegerile din această toamnă, au scos în evidență situații care, au pus în dificultate, pe alocuri, buna desfășurare a proceselor. E vorba de complexitatea sarcinilor căzute pe umerii organelor electorale, legate de condițiile de înregistrare a candidaților la funcțiile elective, la recepționarea și verificarea rapoartelor financiare ale concurenților ce au menirea să asigure o mai mare transparență la acest capitol, la actualizarea listelor electorale și examinarea contestațiilor.

Întrucât garanția desfășurării unor alegeri libere şi corecte depinde în mare parte de prezenţa şi activitatea observatorilor, aceștia verifică dacă activitățile electorale sunt realizate în mod corect, cu respectarea drepturilor omului și standardelor internaționale general acceptate și contribuie, dacă este necesar, la soluționarea eventualelor conflicte.

În același context, anunțăm că săptămâna viitoare, în perioada 19-20 decembrie 2019, CEC va organiza un eveniment de analiză post-electorală, la care vor participa funcționari electorali, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai partidelor și organizațiilor neguvernamentale care vor analiza problemele și soluțiile identificate drept urmare desfășurării alegerilor și vor veni cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea cadrului legal existent.