Finanțarea politică și procedurile judiciare în alegeri au fost temele unui nou atelier de discuții privind modificarea legislației electorale și conexe

  • 30.03.2022
  • 2732
  • 0

Astăzi, 30 martie, Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Asociația obștească „Promo- LEX” și Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, a organizat o nouă rundă de discuții pe marginea propunerilor de modificare a legislației electorale. Subiectele abordate astăzi au ținut de finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și procedurile judiciare în organizarea și desfășurarea alegerilor.

Prezent la eveniment, Pavel Postica, vicepreședintele CEC, a prezentat propunerile conceptuale referitoare la perfecționarea mecanismelor de asigurare materială a desfășurării alegerilor, subliniind responsabilitățile privind gestionarea mijloacelor financiare alocate alegerilor și raportarea acestora. Cât ține de finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, propunerile enunțate au vizat condițiile și modul de susținere, regimul donațiilor,  stipularea unor obligații pentru agențiile de publicitate și instituții bancare pe partea de prestare a serviciilor specifice campaniei electorale, raportarea financiară și modalitățile de supraveghere și control a finanțării politice.

În același context, expertul Sergiu Bozianu, a prezentat rezultatele unei analize care elucidează impactul asupra protecției datelor cu caracter personal în cazul publicării rapoartelor financiare ale partidelor politice și ale campaniilor electorale.

În parte a doua a atelierului de discuții electorale, Ludmila Lupașco, membră a CEC, a relatat despre propunerile de îmbunătățire a procedurilor judiciare în organizarea și desfășurarea alegerilor. Referințele au vizat, în special, forma, conținutul, procedura și uniformizarea termenelor de depunere și examinare a contestațiilor, precum și determinarea competențelor de soluționare a acestora. Un subiect aparte a ținut de revizuirea mecanismului privind aplicarea răspunderii juridice pentru încălcarea cadrului normativ în domeniul electoral.

Următoarele teme propuse pentru discuții se vor referi la actualizarea și gestionarea listelor electorale, numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor alegerilor. La fel, va fi discutată și tematica inițierii și desfășurării referendumurilor.