Grupul de lucru interinstituțional pentru supravegherea și controlul finanțării partidelor politice s-a întrunit în prima ședință

  • 26.10.2021
  • 1808
  • 0

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, Serviciului Fiscal de Stat și Inspecției financiare s-au întrunit în prima ședință a grupului de lucru interinstituțional pentru supravegherea și controlul finanțării partidelor politice.

În cadrul întrevederii reprezentanții instituțiilor vizate au făcut un schimb de opinii referitoare la principiile și mecanismele de activitate a grupului, interacțiunea autorităților implicate și elaborarea unei metodologii în acest sens.

Alte subiecte discutate au ținut de necesitatea unui controlul sporit asupra veniturilor și cheltuielilor concurențelor electorali, atât a celor declarate, cât și, eventual, a celor nedeclarate. Suplimentar, au fost discutate metode de prevenire și, după caz, combaterea utilizării resurselor administrative în campaniile electorale.

Comisia Electorală Centrală își propune să sporească transparența și corectitudinea finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie curent. În acest fel, autoritatea și-a propus să fortifice capacitățile de control financiar prin antrenarea în proces a reprezentanților unor instituții abilitate ale statului cu atribuții în verificarea documentației primare economică-financiară. Această activitate-pilot va pune baza caracterului permanent de supraveghere și control a activității financiare a partidelor politice în scrutinele următoare.