CEC desfășoară Conferința de analiză post-electorală cu genericul „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2020: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”

  • 18.02.2021
  • 2601
  • 0

În perioada 18-19 februarie curent, Comisia Electorală Centrală, cu susținerea Consiliului Europei, desfășoară Conferința de analiză post-electorală cu genericul „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2020: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, care își propune să analizeze organizarea și desfășurarea ultimelor alegeri prezidențiale.

La eveniment participă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, experți în materie electorală, observatori naționali și internaționali care au monitorizat scrutinul prezidențial, funcționari electorali, reprezentanți ai societății civile, mass-media și altor părți interesate.

În debutul Conferinței, președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a adresat un cuvânt de salut participanților și a menționat faptul că recentele alegeri prezidențiale au fost o provocare pentru toți și un test trecut cu succes: „Organizarea în condiții bune a scrutinului se datorează experienței și profesionalismului celor peste 20 mii de funcționari electorali, precum și cooperării interinstituționale eficiente, precum și schimbului de bune practici cu instituțiile omoloage și instituțiile internaționale de profil.”, a menționat președintele CEC.

Totodată, Dorin Cimil a remarcat că în perioada următoare, după o evaluare a ceea ce s-a întâmplat în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, CEC va depune eforturi pentru îmbunătățirea proceselor electorale în acord cu valorile, misiunea și viziunea asumate de instituție. „Ne dorim menținerea unui dialog constant și deschis cu toți subiecții electorali, în vederea perfecționării cadrului legislativ în materie electorală”, a adăugat Dorin Cimil.

William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a remarcat următoarele: „Din cauza pandemiei, Consiliul Europei nu a putut să vină cu o misiune de observare la aceste alegeri. Din fericire, însă, am avut o echipă de observatori locali, care a lucrat în baza recomandărilor trasate anterior. Unele dintre acestea nu au fost puse în totalitate în aplicare. Ulterior vom face mai multe concluzii și o analiză mai profundă să vedem cum am putea să îmbunătățim activitatea electorală. Vom continua să monitorizăm tot ce se întâmpla în context electoral în Republica Moldova. Totodată, vom analiza recomandările instituțiilor internaționale pentru a continua să îmbunătățim standardele existente și procesele electorale în Republica Moldova.”

Subiectele agendei pentru prima zi a conferinței vizează activitatea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova și a concurenților electorali, contenciosul electoral și participarea la vot a unor categorii speciale de alegători.