La inițiativa CEC urmează a fi creat Grupul interinstituțional de lucru pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic

  • 30.12.2021
  • 2552
  • 0

În scopul digitalizării procesului electoral și oferirii posibilității alegătorilor de a participa la scrutine prin intermediul votului electronic, Comisia Electorală Centrală propune crearea Grupului interinstituțional de lucru pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot.

Grupul va fi format din reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Justiției și responsabilii de digitalizare în Republica Moldova: Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” și Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, precum și membri ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Conform hotărârii aprobate astăzi de CEC, entitățile vizate își vor desemna, în termen de 15 zile, membrii și supleanții și vor informa Comisia în acest sens. În caz de necesitate, grupul poate antrena și reprezentanți ai altor autorități și instituții publice, ai societății civile, experți din partea partenerilor de dezvoltare sau specialiști în domeniu.

După confirmarea componenței nominale, Grupul interinstituțional de lucru va evalua situația actuală, în termen de 45 de zile, apoi va elabora și va prezenta Comisiei conceptul și planul de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic prin intermediul semnăturii digitale. La fel, va propune soluții tehnice pentru promovarea și realizarea digitalizării procesului electoral. La elaborarea sa vor fi luate în considerare bunele practici internaționale și, în mod obligatoriu, se va ține cont de principiile și liniile directoare privind standardele pentru votul electronic, stipulate în Recomandarea CM/Rec (2017)5, adoptată  de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 14 iunie 2017.

Totodată, autoritățile și instituțiile publice vor acorda Grupului de lucru suportul tehnic necesar pentru realizarea sarcinilor stabilite, iar lucrările de secretariat vor fi asigurate de către CEC.