Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii OSCE/BIDDO pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

  • 03.06.2021
  • 373
  • 0

Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere introductivă cu reprezentanții misiunii OSCE/BIDDO pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

În cadrul evenimentului, interlocutorii au discutat despre rolul și importanța observatorilor în procesul de monitorizare a scrutinului ca mecanism de susținere a drepturilor politice și civile. Teme de interes abordate în timpul dialogului reflectă preocupările actuale ale autorității electorale: înregistrarea candidaților la funcția de deputat, organizarea secțiilor de votare, asigurarea dreptului la vot pentru toți alegătorii, indiferent de locul aflării acestora, în țară sau în străinătate, transparența finanțării campaniei electorale și funcționarea sistemelor informaționale aflate în gestiunea Comisiei.

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a relatat despre acțiunile întreprinse de CEC în vederea organizării alegerilor.

Tamás Meszerics, șeful Misiunii de observare pentru alegerile parlamentare anticipate, a prezentat structura misiunii, agenda și modalitatea de organizare a activității  în cadrul procesului de monitorizare a alegerilor. De asemenea, părțile au stabilit mecanismele de comunicare și colaborare între CEC și misiunea de observare pe durata perioadei electorale.

Menționăm că, în conformitate cu Codul electoral, termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 3 iulie, inclusiv.