Până la ora 19.00 au votat peste 1,3 mil de alegători

  • 11.07.2021
  • 2068
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC)  anunță că până la ora 19.00 au votat peste 1, 3 mil de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 43 la sută.

Conform datelor statistice, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Soroca, Fălești, Ungheni, Șoldănești, Rezina, Orhei, Telenești, Strășeni, Dubăsari, Criuleni și Ialoveni unde au votat peste 40 % din cei așteptați la urne. În municipiul Chișinău avem o participare de peste 270 mii alegători – sau, la fel, peste 40 %. În cele 41 secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat circa 30 mii de alegători.

Conform situației până la ora 19:00, în străinătate au fost deschise toate secțiile de votare din Statele Unite și Canada. La momentul de față numărul de votați în străinătate a atins cifra de circa 175 de mii.

Circa 54 la sută dintre alegători sunt femei, iar peste 46 % sunt bărbați. Cei mai activi dintre votanți au vârsta cuprinsă între 56-70 de ani – peste 35%, cei mai pasivi rămân a fi tinerii, de până la 25 de ani  - circa 7% din cei așteptați la votare ce reprezintă această categorie de alegători.

Până la această oră, o parte din sesizările depuse în mod oficial la CEC, au fost examinate în mod regulamentar și oferite răspunsuri, în cazul altora e nevoie de documentare suplimentară. Cele 8 contestații, ce vizează transportarea organizată a alegătorilor către secția de votare, desfășurarea agitației electorale, activitatea organelor electorale inferioare, au fost remise spre examinare altor autorități, conform competențelor ce le revin.

Conform informațiilor prezentate de Inspectoratul general al Poliției, până la ora 16.00 au fost înregistrate peste 100 de cazuri de pretinsă încălcare a legislației ce se referă la anumite cazuri de afișaj electoral, acțiuni de agitație electorală, transportarea și bănuiala rezonabilă de corupere a alegătorilor, anumite incidente cu buletinele de vot și chiar împiedicarea exercitării dreptului la vot. Unele dintre aceste cazuri nu s-au adeverit, în altele se desfășoară activități de acumulare și administrare a probelor pentru constatarea existenței/inexistenței faptelor sesizate.