logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Alegerile în Republica Moldova vor deveni mai accesibile și inclusive, datorită noului proiect de parteneriat


https://a.cec.md/ro/alegerile-in-republica-moldova-vor-deveni-mai-acce-2781_88104.html

Chișinău, CEC – În următorii 2,5 ani, Republica Moldova va avea date mai precise din Registrul de Stat al Populației, pentru a genera liste electorale corecte și veridice și va organiza alegeri mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități și cele din grupurile minoritare. Acestea sunt câteva rezultate preconizate pentru noul proiect, lansat astăzi – ”Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Chișinău, CEC – În următorii 2,5 ani, Republica Moldova va avea date mai precise din Registrul de Stat al Populației, pentru a genera liste electorale corecte și veridice și va organiza alegeri mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități și cele din grupurile minoritare. Acestea sunt câteva rezultate preconizate pentru noul proiect, lansat astăzi – ”Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”. Inițiativa de aproximativ 4 mln USD este sprijinită financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Poporul American, Ministerul Regatului Olandez pentru Cooperare și Dezvoltare și este implementată de PNUD, fiind deschisă și altor parteneri pentru a contribui.

Proiectul va colabora cu Comisia Electorală Centrală, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Agenția pentru Servicii Publice, Centrul de Guvernare Electronică și alți beneficiari, fiind o continuare a unui program PNUD implementat în perioada 2012-2016.

Astfel, inițiativa va sprijini alinierea prevederilor legale naționale la standardele internaționale relevante, ceea ce va contribui la desfășurarea proceselor electorale incluzive și transparente pentru toți alegătorii eligibili, atât cei din țară, cât și cei aflați peste hotarele Republicii Moldova.

Alina Russu, Președinta Comisiei Electorale Centrale a afirmat: ”Alegeri corecte, incluzive și accesibile reprezintă baza oricărei democrații, fiind și dezideratul Comisiei Electorale Centrale. Am făcut pași importanți în această direcție, modernizând considerabil procesul electoral. Datorită susținerii partenerilor de dezvoltare, reforma sistemului electoral din Republica Moldova va continua, urmând să aliniem cadrul legal național la cel internațional și să oferim posibilitatea de a vota, în condițiile legii, tuturor cetățenilor cu drept de vot, inclusiv prin educarea acestora și introducerea soluțiilor inovative în domeniul electoral”. 

Totodată, se vor desfășura la nivel național campanii de educație civică, pentru a încuraja participarea în special a femeilor și tinerilor în procesul decizional.

Sistemul Informațional Automatizat de Stat “Alegeri” (SIASA), un instrument eficient și modern de gestionare a alegerilor, va fi dezvoltat în continuare. Sistemul Informațional, elaborat și implementat cu sprijinul PNUD în perioada 2012-2014, este complet funcțional și a prezentat rezultatele alegerilor în mai puțin de 3 ore în cadrul alegerilor locale generale din 2015 și alegerilor prezidențiale din 2016. Aceasta a contribuit la consolidarea transparenței proceselor electorale, fapt recunoscut internațional.

Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă a Națiunilor Unite și Reprezentantă permanentă PNUD, a menționat: “Noua abordare complexă pentru îmbunătățirea Registrului de Stat al Alegătorilor prin cooperarea cu alte instituții de stat, precum Agenția pentru Servicii Publice și Centrul pentru Guvernare Electronică, dar și implementarea raportării și informării online despre finanțarea partidelor politice, acestea sunt doar două domenii de lucru pentru următorii ani, vor stabili standarde regionale privind administrarea și gestionarea proceselor electorale.”

Intervenția se va axa pe îmbunătățirea Sistemului Informațional Automatizat de Stat “Alegeri” (SIASA), deținut de Comisia Electorală Centrală și implementarea unor noi sisteme IT, cum ar fi Registrul Actelor de Stare Civilă și Registrul Adreselor.

Karen Hilliard, Directoare de țară USAID Moldova a remarcat: “USAID se alătură PNUD, Guvernului Moldovei și altor donatori pentru a consolida fiabilitatea și incluziunea socială a Registrului de Stat al Alegătorilor gestionat de Comisia Electorală Centrală. Susținând procesul de actualizare a sistemelor IT și promovând interoperabilitatea dintre registre, urmărim să îmbunătățim calitatea datelor și nivelul de accesibilitate, astfel încât Registrul de Stat al Alegătorilor să devină mai sigur și incluziv.”

Ambasada Marii Britanii prin Fondul Marii Britanii Buna Guvernare intenționează să susțină integritatea procesului electoral prin sprijinirea dezvoltării și implementării modulului de raportare și informare despre finanțarea partidelor politice. Modulul va stabili nu doar standardele regionale în acest domeniu, dar și va contribui la creșterea transparenței procesului electoral. Un alt pilon care va fi susținut de Marea Britanie este educația civică extensivă la nivel național și campaniile de informare specifice, destinate în mod special femeilor și tinerilor alegători, cu scopul de a responsabiliza liderii politici aleși.