logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Angelica Caraman: Interesul sporit al diasporei pentru participarea în alegeri impune revizuirea și adaptarea condițiilor de desfășurare a procedurii de vot în afara țării


https://a.cec.md/ro/angelica-caraman-interesul-sporit-al-diasporei-pentru-participarea-in-2781_102572.html

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au participat la un dialog cu cetățenii Republicii Moldova, stabiliți peste hotare în cadrul, în cadrul evenimentului ”Zilele Diasporei”, desfășurat în perioada 19 - 20 august 2022. În cadrul intervențiilor tematice, Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale a apreciat oportunitatea de a participa la o comunicare față în față cu reprezentanții diasporei, ținând cont de interesul

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au participat la un dialog cu cetățenii Republicii Moldova, stabiliți peste hotare, în cadrul evenimentului ”Zilele Diasporei”, desfășurat în perioada 19 - 20 august 2022.

În cadrul intervențiilor tematice, Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale a apreciat oportunitatea de a participa la o comunicare față în față cu reprezentanții diasporei, ținând cont de interesul major al cetățenilor de peste hotare pentru procesul electoral de la noi din țară. În discursul său, doamna Caraman a informat cetățenii despre acțiunile întreprinse de autoritatea electorală pentru îmbunătățirea și modernizarea procesului electoral, dar și pentru facilitatea accesului cetățenilor aflați în afara țării la alegeri. În special, Președinta Comisiei a vorbit despre propunerile de modificare a Codului electoral și a legislației conexe, care vin să soluționeze mai multe probleme privind organizarea secțiilor de votare de peste hotare, dar și despre aprobarea Conceptul sistemului „e-Votare”. Sistemul de vot prin internet are scopul de a oferi cetățenilor Republicii Moldova un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv, sigur și inovativ. Acesta este destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla.

Președinta CEC a menționat că: „În cadrul acestor discuții facem un schimb de informații despre ce întreprind autoritățile statului pentru cetățenii care, deși plecați peste hotare, sunt parte din societatea noastră și contribuie la dezvoltarea statului RM, deci este un efort comun și reciproc. Subiectele abordate astăzi reprezintă un răspuns la provocările pe care le-am întâmpinat în cadrul ultimelor scrutine, acestea regăsindu-se printre prioritățile CEC, stabilite pe termen mediu și lung. În același timp,  interesul sporit al vostru, dragi conaționali, pentru participarea în alegeri impune revizuirea și adaptarea condițiilor de desfășurare a procedurii de vot în afara țării”.

Pe durata evenimentului, a fost organizată și expoziție a autorităților publice și organizațiilor diasporale, unde Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral au expus un stand informativ. Persoanele interesate au primit pliante, broșuri, postere privind activitatea instituțiilor, materiale de educație civică.

Menționăm că tradițional, în a treia săptămână a lunii august, Cancelaria de stat și Biroul Relații Pentru Diaspora în colaborare cu alte autorități publice, desfășoară la Chișinău Zilele Diasporei. În anul curent, evenimentul are loc sub genericul Țară mică - inimă mare.