logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Democrației


https://a.cec.md/ro/astazi-este-marcata-ziua-internationala-a-democratiei-2781_102641.html

Astăzi, 15 septembrie 2022, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Democrației.

Astăzi, 15 septembrie 2022, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Democrației.

Democrația asigură desfășurarea unor alegeri libere și corecte, crearea unui mediu în care cetățenii să aibă posibilitatea să participe în mod activ la procesul de luare a deciziilor. Stabilirea sufragiului universal şi egal, a votului direct şi secret reprezintă una din cele mai importante valori ale umanităţii, care a stat la baza creării societăţilor democratice moderne. 

Cu acest prilej, Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) desfășoară, în perioada 12-16 septembrie 2022, campania de comunicare „Zilele Democrației” în instituțiile de învățământ. Timp de o săptămână, membrii CEC și reprezentanții CICDE susțin o serie de lecții deschise în universitățile, liceele și grădinițele din țară, la care sunt abordate următoarele tematici: democrația participativă, organizarea alegerilor libere, implicarea tinerilor în procesele electorale și viața publică. La final sunt organizate exerciții de simulare a dezbaterilor și votarea propriu-zisă.

Astăzi, campania de comunicare a ajuns la peste 1000 de copii, elevii și studenții din Bălți, Cahul, Cantemir, Căușeni și Chișinău, oferindu-le acestora oportunitatea de a afla mai multe despre ce este democrația, modul în care își pot ei exercita drepturile și libertățile, cum își pot face vocea auzită și deveni lideri în comunitățile lor, dar și prin ce acțiuni pot contribui la dezvoltarea unei societăți puternice și durabile prin participare la viața politică.

Campania este organizată cu suportul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu susținerea financiara a poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și cea a Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.