logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

CEC a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia


https://a.cec.md/ro/cec-a-semnat-un-memorandum-de-intelegere-cu-consiliul-2781_100998.html

În perioada 20-21 decembrie 2021, delegația Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova condusă de Președinta CEC, Angelica Caraman, întreprinde o vizită de lucru la Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia.

În perioada 20-21 decembrie 2021, delegația Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova condusă de Președinta CEC, Angelica Caraman, întreprinde o vizită de lucru la Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia.

Părțile au făcut un schimb de informații privind organizarea proceselor electorale în ambele țări, activitatea autorităților electorale, în contextul în care CEC examinează, în prezent, oportunitatea modificării legislației electorale, inclusiv pe aspectul permanentizării organelor electorale de nivel inferior.

Oficialii au remarcat similitudini privind provocările existente în domeniul electoral, dar și necesitățile de dezvoltare continuă a proceselor electorale.

Totodată, în cadrul întrevederii cu Președintele Consiliului Electoral Suprem al Republicii, Muharrem Akkay a fost semnat un Memorandum de înțelegere. Documentul va contribui la aprofundarea colaborării privind perfecționarea legislației electorale, utilizarea sistemelor şi tehnologiilor moderne etc.

Domnul Muharrem Akkaya a menționat că datorită acestui Memorandum va fi dezvoltată cooperare în domeniul juridic și va fi impulsionată susținerea reciprocă pentru implementare proiectelor de organizare a scrutinelor din ambele țări.

Potrivit documentului, părțile semnatare s-au angajat să faciliteze schimbul de bune practici în domeniul electoral între cele două instituții, să organizeze conferințe, seminare, simpozioane, urmărind scopul îmbunătățirii proceselor electorale, în concordanță cu standardele internaționale.

Doamna Angelica Caraman, a menționat că eforturile depuse de Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia și fosta componență a CEC Moldova pentru aprofundarea colaborării dintre autoritățile noastre au trecut la o nouă etapă de dezvoltare, prin semnarea acordului de azi. Pentru noi prezintă interes special experiența Turciei în examinarea disputelor electorale, dar și modalitatea asigurării dreptului la vot pentru alegătorii aflați în afara țării, inclusiv prin crearea secțiilor de votare la punctele de trecere a frontierei de stat.

În contextul deținerii de către CEC a Republicii Moldova a Președinției Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), a fost analizată modalitatea de consolidare a cooperării în cadrul asociației. De asemenea, președintele CEC a lansat invitația pentru participare la Adunarea Generală și conferința anuală a Asociației, care vor fi desfășurate la Chișinău în toamna anului 2022.

Menționăm că textul integral al Memorandumului de înțelegere va fi plasat pe pagina web a Comisiei www.cec.md, compartimentul Relații Internaționale, rubrica Acorduri de colaborare.