Instituțiile mass-media au dreptul să reflecte alegerile și să informeze publicul cu privire la toate aspectele electorale liber de orice ingerință din partea autorităților publice, a concurenților electorali (candidaților în alegeri), a grupurilor de inițiativă, a participanților la referendum sau a altor entități.
Jurnaliștii legitimați de instituțiile mass-media și confirmați de Comisia Electorală Centrală au acces la ședințele organelor electorale, la operațiunile electorale și informațiile cu caracter electoral în aceleași condiții ca și observatorii și în conformitate cu procedura prevăzută în Regulament privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media.
Jurnaliștii legitimați de instituțiile mass-media internaționale sau străine care intenționează să reflecte alegerile, precum și interpreții acestora, sunt confirmați de către Ministerul Afacerilor Externe, iar confirmarea dreptului de a reflecta alegerile se va face de către CEC.
Cererile privind confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media naționale se depun la sediul Comisiei Electorale Centrale (sau la adresa: str. V. Alecsandri, nr 119, MD 2012, Chișinău, Republica Moldova; e-mail: info@cec.md; fax: + 373 22 234 047), sau la sediul consiliilor electorale de circumscripție.
Pentru confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media și/sau a interpreților se vor depune următoarele documente:
1) cerere din partea instituției mass-media care solicită confirmarea, însoțită de lista jurnaliștilor angajați/legitimați propuși pentru a fi confirmată;
2) copiile de pe extrasele privind înregistrarea instituției de către autoritățile publice relevante.
În cazul unui liber profesionist, cererea va fi însoțită de o dovadă din partea asociației naționale de jurnaliști și/sau o listă a publicațiilor.
Termenul limită de depunere a cererilor este 15 octombrie 2024.