logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

cu privire la acreditarea observatorilor naționali din partea Asociației obștești „ADOR ORAȘUL MEU”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024


https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-acreditarea-observatorilor-nationali-din-partea-asociatiei-obstest-2751_111761.html

HOTĂRÂRE cu privire la acreditarea observatorilor naționali din partea Asociației obștești „ADOR ORAȘUL MEU”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024   Asociația obștească „ADOR ORAȘUL MEU” a înaintat Comisiei Electorale Centrale o cerere privind acreditarea a șase persoane în calitate de observatori naționali pentru monitorizarea referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024. Anterior, prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.

HOTĂRÂRE

cu privire la acreditarea observatorilor naționali din partea

Asociației obștești „ADOR ORAȘUL MEU”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional

și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024

 

Asociația obștească „ADOR ORAȘUL MEU” a înaintat Comisiei Electorale Centrale o cerere privind acreditarea a șase persoane în calitate de observatori naționali pentru monitorizarea referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024. Anterior, prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2876 din 16 septembrie 2024, au fost acreditate alte cinci persoane din partea acestei organizații.

Pct. 25 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1195/2023, prevede că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii sunt obligați: să fie imparțiali şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferințele vizavi de anumiți concurenți electorali/participanți la referendum sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor.

Conform pct. 2.3 şi 2.6 din Liniile directoare privind statutul recunoscut la nivel internațional al observatorilor în alegeri, adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept în cadrul celei de-a 31-a Reuniuni Plenare (Veneția, 10 decembrie 2009), observatorii electorali au obligația de a nu obstrucționa mersul procesului electoral, precum şi de a se implica în operațiunile electorale. La fel, observatorii trebuie să fie imparțiali din punct de vedere politic şi să dea dovadă de o atitudine respectuoasă față de autoritățile electorale și alte instituții implicate în procesul electoral, precum și față de toți participanții acestui proces.

În urma verificării prealabile a documentelor prezentate, s-a constatat că patru persoane care se regăsesc în lista anexată la demersul Asociației obștești efectuează acțiuni politice active pe rețele sociale, inclusiv sub aspectul exprimării opțiunii la referendum. Totodată, în privința uneia dintre aceste persoane există suspiciuni de efectuare a tentativei de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 182 „Falsificarea rezultatelor votării” din Codul penal nr. 985/2002, documentele fiind remise spre examinare Procuraturii Generale.

Prin urmare, Comisia Electorală Centrală consideră că aspectele descrise supra sunt incompatibile cu statutul de observator, rolul cărora este de a asigura corectitudinea procesului electoral, inclusiv prin activitatea neutră și imparțială, motiv pentru care din partea Asociației obștești urmează să fie acreditate doar două persoane din cele șase solicitate.

Având în vedere cele expuse și în temeiul art. 32 și 88 alin. (2) lit. a) și alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 6, 13 subpct. 1), pct.16, 17 subpct. 2), 19 și 23 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1195/2023, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Se acreditează în calitate de observatori naționali două persoane din partea Asociației obștești „ADOR ORAȘUL MEU”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și  alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, conform anexei.

2. Persoanele acreditate în calitate de observatori naționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

3. Hotărârea se comunică entității care a solicitat acreditarea observatorilor naționali.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                                 Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 18 octombrie 2024

Nr. 3125

Anexă

la hotărârea Comisei Electorale Centrale

nr. 3125 din 18 octombrie 2024

 

Lista

 persoanelor acreditate în calitate de observatori naționali din partea

Asociației obștești „ADOR ORAȘUL MEU”,

în vederea monitorizării referendumului republican constituțional

și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024

 

Nr. d/o

Nume, prenume

Seria, numărul actului

de identitate

  1.  

Parinov Alexandr

 

  1.  

Telpiz Ivan