logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, doamna Victoria Furtună


https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-cererea-de-inregistrare-a-grupului-de-initiativa-2751_110699.html

HOTĂRÂRE cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, doamna Victoria Furtună   I. La data de 23 august 2024, doamna Victoria Furtună, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de către adunarea cetățenilor, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:   a) procesul-verbal din 21 august

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

doamna Victoria Furtună

 

I. La data de 23 august 2024, doamna Victoria Furtună, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de către adunarea cetățenilor, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:  

a) procesul-verbal din 21 august 2024 al ședinței adunării cetățenilor privind susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova;

b) lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă;

c) lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei; 

d) declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

e) copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat; 

f) cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind confirmarea persoanei responsabile de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul), copiile de pe buletinul de identitate și diploma de studii ale acesteia.

Conform documentelor prezentate, adunarea cetățenilor privind susținerea doamnei Victoria Furtună în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat a avut loc pe 21 august 2024, la care au participat 43 de cetățeni. În urma examinării procesului-verbal, s-a constatat că toate cele 43 de persoane prezente la adunare și-au pus semnătura pe lista participanților. La procesul de vot au participat 42 de cetățeni, astfel fiind întrunit cvorumul pentru adoptarea deciziilor.

Potrivit procesului-verbal al adunării din 21 august 2024, grupul de inițiativă a fost format din 42 de membri, iar în calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost aleasă doamna Victoria Furtună. În cadrul adunării cetățenilor, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și completare a listei membrilor grupului de inițiativă, precum și de a desemna persoana responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul).

La cererea semnată de doamna Victoria Furtună privind confirmarea doamnei Tamara Băetrău în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) pe perioada de activitate a grupului de inițiativă sunt anexate copia de pe buletinul de identitate al acesteia, precum și copia de pe diploma de studii (profilul: economie, specialitatea: contabilitate și audit).

Potrivit art. 26 alin. (1) lit. a) și c) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, Comisia Electorală Centrală elaborează și adoptă actele administrative necesare pentru aplicarea și respectarea legislației cu privire la finanțarea campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă.

În corespundere cu art. 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5) din același cod, concurentul electoral, participantul la referendum sau grupul de inițiativă desemnează și prezintă pentru confirmare Comisiei Electorale Centrale persoana responsabilă de finanțele sale (trezorierul), cu condiția prezentării de către grupul de inițiativă a actelor ce atestă că persoana desemnată în această calitate are studii în domeniile economice sau contabile specializate și nu deține funcții de demnitate publică. Calitatea de trezorier este incompatibilă cu oricare altă calitate de subiect implicat în procesul electoral.

Conform art. 56 alin. (1) din Codul electoral și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, grupul de inițiativă, în termen de  3 zile după înregistrare, deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, transferând în el mijloacele financiare proprii ale partidului politic și/sau mijloacele bănești primite în condițiile legii de la persoane fizice cetățeni ai Republicii Moldova ori de la persoane juridice din țară și propun pentru confirmare la Comisia Electorală Centrală o persoană responsabilă de finanțe (trezorier), care asigură întocmirea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă și prezentarea acestora în termen. Responsabilitatea privind respectarea condițiilor și a modului de susținere financiară a activității grupului de inițiativă, evidența contribuțiilor și a cheltuielilor efectuate, inclusiv întocmirea și prezentarea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă în corespundere cu prevederile art. 58 din Codul electoral le revine conducătorului grupului de inițiativă și trezorierului. Ambii poartă răspundere pentru corectitudinea, autenticitatea și actualitatea datelor și a informațiilor prezentate, precum și pentru neprezentarea acestora.  

II. În procesul de examinare a dosarului prezentat, comisia de recepționare și verificare a documentelor a depistat unele neclarități și neconformități.

Astfel, prin demersul Comisiei nr. CEC-8/5693 din 24 august 2024, doamnei Victoria Furtună i s-a solicitat să elucideze, până la ora 10:00 a zilei de 25 august 2024, unele aspecte în legătură cu lipsa în procesul-verbal al ședinței adunării de constituire a grupului de inițiativă din 21 august 2024 a unor înscrisuri privind rezultatele votării, alegerea doamnei Victoria Furtună în calitate de conducător al grupului de inițiativă din care nu face parte, neprezentarea variantei electronice a listei membrilor grupului de inițiativă identice cu varianta tipărită și neprezentarea contractului de angajare a doamnei Tamara Băetrău.

Răspunsul doamnei Victoria Furtună cu nota explicativă și documentele anexate a fost înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/15551 din 25 august 2024.

III. Examinând nota explicativă și documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

Referitor la solicitarea Comisiei de a explica lipsa înscrisului la rubrica „Rezultatele votării” (subiectul nr. 3 de pe ordinea de zi a ședinței din 21 august 2024 a adunării de constituire a grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii doamnei Victoria Furtună la funcția de Președinte al Republicii Moldova), doamna Victoria Furtună a calificat această omisiune drept o eroare tehnică și a solicitat Comisiei să considere voturile exprimate de 42 de persoane ca fiind „pentru”, având în vedere că rubricile „împotrivă” și „abținere” sunt completate cu cifra „0”.

Cu privire la alegerea doamnei Victoria Furtună în calitate de conducător al grupului de inițiativă din care nu face parte. Conform notei explicative prezentate de doamna Victoria Furtună, se subliniază că numele său figurează în lista cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, iar faptul că datele de identitate ce o vizează lipsesc din lista membrilor grupului de inițiativă este o eroare tehnică și a solicitat Comisiei să o considere membru al grupului de inițiativă, având în vedere documentarea participării sale la adunare.

Comisia a acceptat explicațiile doamnei Victoria Furtună și consideră că dânsa face parte din grupul de inițiativă, iar 42 persoane au susținut prin vot alegerea doamnei Victoria Furtună în calitate de conducător al grupului de inițiativă.

Cu privire la lipsa variantei electronice a listei membrilor grupului de inițiativă identice cu varianta tipărită, precum și a contractului de angajare a doamnei Tamara Băetrău în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) al grupului de inițiativă, doamna Victoria Furtună a anexat la răspunsul nr. CEC-7/15551 din 25 august 2024 ambele documente.

Examinând lista membrilor grupului de inițiativă, Comisia Electorală Centrală menționează următoarea neconformitate depistată: la poziția 36 de pe listă IDNP-ul înscris nu aparține persoanei corespunzătoare. Astfel, pe lista membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea doamnei Victoria Furtună în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova 42 de persoane întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupului de inițiativă.

Comisia Electorală Centrală mai constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.  

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 26 alin. (1) lit. a) și c), 32, 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5), 56 alin. (1) și 58, 63, 65, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023 și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

  1.  Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 42 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Victoria Furtună în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea  cetățenilor.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă doamna Victoria Furtună.
  3. Se confirmă doamna Tamara Băetrău în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) a grupului de inițiativă pentru susținerea doamnei Victoria Furtună în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
  4. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024 inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40, din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 26 august 2024

Nr. 2746