logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Bolea


https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-cererea-de-inregistrare-a-grupului-de-initiativa-2751_110726.html

HOTĂRÂRE cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Bolea   I. La data de 26 august 2024, domnul Vasile Bolea, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de către adunarea cetățenilor, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:   a) procesul-verbal din 26 august

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

domnul Vasile Bolea

 

I. La data de 26 august 2024, domnul Vasile Bolea, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de către adunarea cetățenilor, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:  

a) procesul-verbal din 26 august 2024 al ședinței adunării cetățenilor privind susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova;

b) lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă;

c) lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei; 

d) declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

e) copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat; 

Conform documentelor prezentate, adunarea cetățenilor privind susținerea domnului Vasile Bolea în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat a avut loc pe 26 august 2024, la care au participat 83 de cetățeni. În urma examinării procesului-verbal, s-a constatat că toate cele 83 de persoane prezente la adunare și-au pus semnătura pe lista participanților.

Potrivit procesului-verbal al adunării din 26 august 2024, grupul de inițiativă a fost format din 83 de membri, iar în calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost ales domnul Vasile Bolea. În cadrul adunării cetățenilor, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și completare a listei membrilor grupului de inițiativă, precum și de a desemna persoana responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul).

II. În procesul de examinare a dosarului prezentat, comisia de recepționare și verificare a documentelor a depistat unele neclarități și neconformități.

Astfel, prin demersul Comisiei nr. CEC-8/5722 din 27 august 2024, domnului Vasile Bolea i s-a solicitat să clarifice aspectul ce ține de titlul anexei procesului-verbal al ședinței adunării de constituire a grupului de inițiativă privind susținerea sa la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Răspunsul domnului Vasile Bolea a fost înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/15593 din 27 august 2024.

Referitor la solicitarea Comisiei de a clarifica de ce, în titlul anexei procesului-verbal al ședinței adunării de constituire a grupului de inițiativă privind susținerea candidatului Vasile Bolea la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ziua alegerilor este menționată ca fiind ”20” august 2024, domnul Vasile Bolea a calificat această eroare drept una tehnică și a solicitat Comisiei să considere data corectă de ”20” octombrie 2024 în titlul anexei respective.

Suplimentar, Comisia a mai expediat un demers cu nr. CEC-8/5732 din 28 august, prin care a solicitat poziția argumentată în privința faptului de a fi desemnat în calitate de candidat independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova, având în vedere statutul actual al domnului Vasile Bolea de membru al Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE”.

Prin răspunsul înregistrat sub nr. CEC-7/15620 din 29 august 2024, solicitantul a comunicat că la data de 26 august 2024, împreună cu un grup de cetățeni, a decis să candideze independent la funcția de președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor din 20 octombrie 2024. Acesta susține că atât dumnealui, în calitate de candidat independent, cât și grupul de cetățeni nu au nimic comun cu activitatea în vreun partid politic sau altă organizație. Susține că aceste activități sunt separate.

Mai adaugă că în cadrul alegerilor din 20 octombrie 2024 candidează total independent de Partidul Politic „RENAȘTERE”, care nu s-a expus asupra acestei chestiuni. Argumentează că activitatea sa anterioară politică nu are vreo legătură cu decizia de a candida independent și consideră că nici nu va influența într-un oarecare mod campania sa în calitate de candidat independent.

Domnul Vasile Bolea susține că niciunul din membrii biroului politic al Partidului Politic „RENAȘTERE” nu face parte din grupul de inițiativă, ceea ce după cum consideră acesta, denotă independența de luare a deciziei de a candida separat de acest partid.

Drept argument, solicitantul a expus noțiunea de candidat independent din Codul electoral nr. 325/2022, potrivit căreia candidatul independent este persoana care îşi înaintează candidatura pentru ocuparea unei funcţii publice elective independent de partidele politice şi de blocurile electorale, înregistrată în modul corespunzător. Drept urmare, a expus poziția precum că a fost înaintat independent de orice partid sau bloc politic și că doar cetățenii din grupul de inițiativă l-au susținut. Consideră ca a respectat prevederile legale, susținând că au fost respectate prevederile art. 140 din Codul electoral nr. 325/2022.

Mai argumentează că art. 41 din Constituția Republicii Moldova garantează dreptul cetățenilor de a se asocia liber partidelor politice. Mai invocă art. 6 alin. (2) din Legea privind partidele politice nr. 294/2007, care stabilește că nici o persoană nu poate fi constrânsă să adere sau să nu adere la un partid politic. De asemenea, invocă prevederile art. 7 alin. (3) al aceleiași legi, potrivit căruia aderarea la un partid politic, precum şi pierderea calității de membru al acestuia nu pot servi temei pentru acordarea de privilegii sau pentru limitarea drepturilor şi îndatoririlor fundamentale.

În completarea poziției sale domnul Vasile Bolea consideră că atât legislația electorală, cât și art. 38 din Constituția Republicii Moldova nu prevede o restricție directă de a candida independent chiar și unor membri de partid.

 

III. Examinând documentele prezentate, Comisia Electorală Centrală constată următoarele.

Potrivit noțiunii de la art. 1 din Codul electoral nr. 325/2022, candidatul independent este persoana care îşi înaintează candidatura pentru ocuparea unei funcţii publice elective independent de partidele politice şi de blocurile electorale, înregistrată în modul corespunzător.

         În acest sens, este de remarcat că prin demersul nr. CEC-7/14874 din 30 iulie 2024, de către Partidul Politic „RENAȘTERE”, Partidul Politic „ȘANSĂ”, Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei și Partidul Politic ,,VICTORIE” a fost depusă cererea de înregistrare a blocului electoral Blocul Electoral „VICTORIE- ПОБЕДА” pentru participarea la referendumul constituțional din 20 octombrie 2024.

La cererea dată a fost anexat Procesul-verbal al ședinței Biroului Politic al Partidului Politic „Renaștere” din 30 iulie 2024, contrasemnat de membrii Biroului politic al acestui partid, în lista cărora se regăsește domnul Vasile Bolea.

Suplimentar este de  remarcat că prin demersul nr.CEC-7/14951 din 2 august 2024, de către Partidul Politic „RENAȘTERE”, Partidul Politic „ȘANSĂ”, Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei și Partidul Politic ,,VICTORIE” a fost depusă cererea de înregistrare a blocului electoral Blocul Electoral „VICTORIE- ПОБЕДА” pentru participarea la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.

La cererea dată a fost anexat Procesul-verbal al ședinței Biroului Politic al Partidului Politic „Renaștere” din 2 august 2024, contrasemnat de membrii Biroului politic al acestui partid, în lista cărora se regăsește domnul Vasile Bolea.

Mai mult decât atât, conform informațiilor publice disponibile pe site-ul oficial al Autorității Naționale de Integritate, la rubrica „Portalul Declarațiilor”, subrubrica „Declarații de avere și interese personale”, domnul Vasile Bolea a depus declarația de avere și interese personale.[1] Potrivit informațiilor de la pct. 3 din declarație, funcția ocupată de domnul Vasile Bolea este de „Membrul Biroului Politic în cadrul Partidului Politic Partidul „RENASTERE”, organ de conducere al Partidului din data de 2023-05-21, numit(ă)/angajat(ă) prin altele (Proces-Verbal nr. 1 din 21.05.2023)”.

Având în vedere cele menționate, Comisia constată că statutul actual al domnului Vasile Bolea, în calitate de membru al unui partid politic, este incompatibil cu statutul unui candidat independent. De menționat că o tratare contrară ar lipsi noțiunea de candidat independent de aplicabilitate, aceasta rămânând una declarativă. Adică orice exponent politic cu statut activ, și-ar putea declara independența față de partid pe când efectiv face parte din acesta, inducând în eroare și confuz destinatarul normei în cauză în persoana alegătorului, ceea ce ar lipsi prevederea dată de scopul legitim urmărit.

În acest sens, Comisia reține concluziile Curții Constituționale expuse în pct. 61 din  Hotărârea nr. 20/2015, potrivit cărora „O normă urmează a fi edictată în sensul aplicării acesteia. Imposibilitatea aplicării face norma inexistentă”. Adică, după cum s-a evidențiat inclusiv în pct. 31 din Decizia Curții Constituționale nr. 8/2020, Actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat (legea trebuie interpretată în sensul aplicării ei, nu în sensul neaplicării).

Prin urmare, cu titlu de principiu Comisia evidențiază că admisibilitatea desemnării unei persoane în calitate de candidat independent este precondiționată în mod imperativ de statutul apolitic al acesteia, indiferent de nivel - membru de partid, membrul organului colegial al partidului sau președintele acestuia.

Totodată, evidențiem că alegațiile domnului Vasile Bolea precum că activitatea sa anterioară politică nu are vreo legătură cu decizia de a candida independent și că aceasta nu ar influența într-un oarecare mod campania sa în calitate de candidat independent urmează a fi privite critic. Or, după cum s-a evidențiat supra, domnul Bolea a participat la constituirea a două blocuri electorale - Blocul Electoral „VICTORIE- ПОБЕДА”, pentru participarea la referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 și Blocul Electoral „VICTORIE- ПОБЕДА” pentru participarea la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din aceeași dată.

Este de menționat că prin Încheierea Curții Supreme de Justiție din 29 august 2024, recursul înaintat de Partidul Politic „RENAȘTERE”, Partidul Politic „ȘANSĂ”, Partidul Politic „VICTORIE” și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, a fost declarat inadmisibil, respectiv un atare bloc nu a fost înregistrat.

Mai mult, conform informației publice mediatizate[2], Partidul Politic „RENAȘTERE”, Partidul Politic „ȘANSĂ”, Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei și Partidul Politic ,,VICTORIE”, care au avut intenția de a forma un bloc, l-au declarat ca și candidat pe domnul Vasile  Bolea, fapt care atestă circumstanțe de contradicție între starea de fapt și declarațiile solicitantului.

 

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă nu au fost respectate, în temeiul art. 1, 32 și art. 140 din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1. Se respinge cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Bolea, din motivele arătate în partea motivată a prezentei hotărâri.
  2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                               Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 29 august 2024

Nr. 2754