H O T Ă R Â R E
cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile
din stânga Nistrului pentru referendumul republican constituțional
și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din data de 20 octombrie 2024
Prin Hotărârile nr. 121 și 122 din 16 mai 2024, Parlamentul Republicii Moldova a declarat, pentru data de 20 octombrie 2024, desfășurarea referendumului republican constituțional și, respectiv, a stabilit pentru aceeași dată alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Reglementările pentru organizarea și constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului sunt prevăzute la art. 40 din Codul electoral nr. 325/2022 și în Regulamentul privind constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2544/2024.
Astfel, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, precum și alegătorii domiciliați în raza circumscripției electorale municipale Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova, își vor exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile de votare distincte constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.
În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane, Comisia Electorală Centrală poate organiza pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului secții de votare cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.
La constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului se iau în considerare datele din Registrul de stat al alegătorilor raportate la dinamica participării alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului la ultimele 3 scrutine și, complementar, informațiile sau propunerile entităților responsabile de realizarea politicii de reintegrare și securitate, care, la elaborarea propunerilor menționate, vor ține cont de:
1) organizarea administrativ-teritorială;
2) specificul căilor de acces și comunicare;
3) asigurarea accesului alegătorilor la procesul de vot desfășurat în secțiile de votare distincte;
4) particularitățile ce vizează asigurarea aspectelor de securitate și ordine publică;
5) proximitatea secțiilor de votare care au fost constituite la alegerile anterioare, în raza acelorași localități aflate sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.
În scopul punerii în aplicare a Hotărârilor Parlamentului Republicii Moldova sus-numite, Comisia Electorală Centrală a adoptat hotărârea nr. 2633 din 16 iulie 2024, prin care a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Conform art. 40 din Codul electoral nr. 325/2022, secțiile de votare se organizează cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, acest termen fiind reflectat în punctul 10 al Programului calendaristic, care stabilește că termenul-limită pentru organizarea și constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului este data de 15 septembrie.
În cadrul executării prevederilor precitate, au fost realizate acțiunile descrise în cele ce urmează:
- Prin adresa nr. CEC-8/5341 din 15 iulie 2024, Comisia Electorală Centrală a solicitat Serviciului de Informații și Securitate, Biroului politici de reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat și Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne să desemneze câte un reprezentant din partea instituției pentru a fi inclus în grupul de lucru interinstituțional ce va avea drept scop coordonarea și realizarea acțiunilor necesare organizării secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului la scrutinele din 20 octombrie 2024.
- Ulterior, la data de 31 iulie 2024, a fost aprobată componența nominală a Grupului de lucru interinstituțional privind organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului la scrutinele din 20 octombrie 2024, precum și Planul de acțiuni în vederea realizării activităților de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.
- Prin demersul nr. CEC-8/5512 din 5 august 2024, Comisia Electorală Centrală s-a adresat președinților celor 10 raioane limitrofe râului Nistru (raioanele Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă), solicitându-le să informeze Comisia dacă de la ultima informație prezentată pentru scrutinul parlamentar din 2021 au apărut schimbări în ceea ce privește căile de acces și comunicare între ambele maluri ale Nistrului.
- Prin demersul nr. CEC-8/5594 din 13 august 2024, Comisia Electorală Centrală a solicitat Biroului politici de reintegrare să înainteze propuneri în vederea formării secțiilor de votare distincte pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, inclusiv să prezinte opinia privind localitățile în care au fost organizate secțiile de votare distincte pentru scrutinul din anul 2021. Totodată, a solicitat să fie informată despre alte eventuale localități identificate și existența riscurilor aferente organizării secțiilor de votare distincte.
- La data de 14 august 2024, în urma informațiilor prezentate de președinții raioanelor sus-menționate, s-a constatat că trei din cele zece raioane nu au căi de acces și comunicare între malurile Nistrului, acestea fiind raioanele Soroca, Șoldănești și Orhei.
- Prin răspunsul înregistrat sub nr. CEC-7/15384 din 19 august 2024, Biroul politici de reintegrare a informat și a recomandat următoarele:
- la etapa elaborării listei prealabile privind locația și numărul secțiilor de votare distincte este oportun să fie luată drept punct de reper practica organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021;
- secțiile de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului urmează a fi amplasate în localitățile aflate sub controlul autorităților Republicii Moldova, conform practicii organizării secțiilor de votare pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021;
- funcționarea căilor de acces al respectivilor alegători spre secțiile de votare urmează a fi precizată cu autoritățile administrației publice locale;
- cu privire la asigurarea securității și ordinii publice pe durata scrutinelor din 20 octombrie 2024, să fie consultate instituțiile împuternicite prin lege să gestioneze aceste domenii;
- menținerea interacțiunii cu delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în ceea ce privește potențialele riscuri legate de posturile ilegale de control amplasate în Zona de Securitate.
- La data de 20 august 2024, Comisia Electorală Centrală a sistematizat informația privind numărul de alegători din Registrul de stat al alegătorilor. Conform acestor date, numărul de alegători din localitățile din stânga Nistrului constituie 284027.
- La data de 4 septembrie 2024, Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista posibilelor locații ale secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului ce urmează a fi organizate la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
- Biroul politici de reintegrare, cu referire la lista posibilelor locații ale secțiilor de votare, prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/15965 din 6 septembrie 2024, a comunicat următoarele:
- localitatea Corjova din raionul Dubăsari, situată în Zona de Securitate, pe parcursul anilor a fost de mai multe ori ținta unor acțiuni extrem de provocatoare din partea structurilor de forță neconstituționale subordonate Tiraspolului;
- la scrutinele precedente era evitată amplasarea secțiilor de votare în localitatea vizată din considerente obiective. Or, în caz de potențiale incidente, asigurarea corespunzătoare a securității și a ordinii publice de către autoritățile împuternicite prin lege ar putea fi problematică;
- subsecvent, a atras atenția asupra pct. 10 subpct. 1) lit. d) din Regulamentul privind constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2544/2024, potrivit căruia la constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, Comisia Electorală Centrală va ține cont complementar de: particularitățile ce vizează asigurarea aspectelor de securitate și ordine publică;
- prin urmare, în vederea luării unei decizii finale privind secțiile de votare din localitatea Corjova din raionul Dubăsari, a reiterat recomandarea de a consulta opinia instituțiilor care gestionează domeniile de securitate și de ordine publică.
- Inspectoratul General al Poliției, prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/16056 din 10 septembrie 2024, ca urmare a examinării listei posibililor locații ale secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, a informat Comisia Electorală Centrală despre imposibilitatea asigurării securității și ordinii publice în eventualitatea organizării secției de votare în localitatea Corjova, raionul Dubăsari.
- Prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/16178 din 13 septembrie 2024, Serviciul de Informații și Securitate a informat Comisia Electorală Centrală despre faptul că susține proiectul privind locațiile secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, cu excepția organizării a două secții de votare în localitatea Corjova, raionul Dubăsari. Văzând practica anterioară și atitudinea așa-numitei administrații de la Tiraspol, în privința secțiilor menționate supra, se estimează riscuri de provocări și destabilizări din partea structurilor ilegale din regiunea transnistreană.
Având în vedere mecanismul legal de organizare și constituire a secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, opiniile entităților publice responsabile de domeniile reintegrare, securitate și ordine publică, în conformitate cu Regulamentul privind constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2544/2024, pct. 10 din Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2633/2024, în temeiul art. 27, 32, 40 alin. (1) și (2), 134 și 198 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
- Se organizează secțiile de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 (conform anexei).
2. Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora în termenele stabilite în Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2633/2024.
3. Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral nr. 325/2022, va întreprinde măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul secțiile de votare prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
4. În scopul asigurării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, Comisia Electorală Centrală face apel către observatorii naționali, observatorii internaționali şi Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral la aceste secții de votare.
5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
Președinta
Comisiei Electorale Centrale Angelica CARAMAN
Chișinău, 14 septembrie 2024
Nr. 2867
Anexă
la hotărârea Comisiei Electorale Centrale
nr. 2867 din 14 septembrie 2024
LISTA
secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului
pentru referendumul republican constituțional
și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024
Nr. d/o |
Raionul/municipiul |
Denumirea localității |
Numărul secțiilor de votare |
1. |
municipiul Chișinău |
municipiul Chișinău |
1 |
orașul Vadul lui Vodă |
1 |
||
2. |
raionul Anenii Noi |
orașul Anenii Noi |
1 |
comuna Calfa |
1 |
||
satul Gura Bîcului |
2 |
||
satul Hîrbovăț |
1 |
||
satul Varnița |
3 |
||
3. |
raionul Căușeni |
orașul Căușeni |
1 |
satul Chircăiești |
1 |
||
satul Copanca |
1 |
||
comuna Fîrlădeni |
1 |
||
satul Hagimus |
2 |
||
4. |
raionul Criuleni |
orașul Criuleni |
1 |
5. |
raionul Dubăsari |
comuna Cocieri |
2 |
comuna Coșnița |
1 |
||
satul Doroţcaia |
1 |
||
comuna Molovata Nouă |
1 |
||
satul Ustia |
1 |
||
6. |
raionul Florești |
satul Sănătăuca |
3 |
7. |
raionul Rezina |
orașul Rezina |
3 |
8. |
raionul Ștefan Vodă |
comuna Răscăieți |
1 |
Total |
30 |