logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru Consiliile sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia


https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-stabilirea-datei-alegerilor-locale-noi-pentru-consiliile-2751_108106.html

HOTĂRÂRE cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru Consiliile sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia   Urmare a examinării hotărârilor cu privire la aprobarea proceselor-verbale privind centralizarea rezultatelor votării din 5 noiembrie 2023 pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Chioselia Rusă, și pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Cotovscoe, UTA Găgăuzia, adoptate de consiliile electorale de circumscripție corespunzătoare, Comisia Electorală Centrală a constatat că la alegeri au participat

HOTĂRÂRE
cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru
Consiliile sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia
 
Urmare a examinării hotărârilor cu privire la aprobarea proceselor-verbale privind centralizarea rezultatelor votării din 5 noiembrie 2023 pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Chioselia Rusă, și pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Cotovscoe, UTA Găgăuzia, adoptate de consiliile electorale de circumscripție corespunzătoare, Comisia Electorală Centrală a constatat că la alegeri au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În temeiul art. 175 și 177 din Codul electoral, prin Hotărârea CEC 1544 din 8 noiembrie 2023 ”cu privire la declararea alegerilor nevalabile și efectuarea votării repetate pentru alegerea primarului și/sau a consiliului local în unele circumscripții electorale de nivelul întâi în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023” a fost dispusă organizarea votării repetate în localitățile vizate.
În același timp, reținem că prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1157/2023, a fost stabilit, în baza numărului de locuitori ai unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi la situația din 1 ianuarie 2023, numărul mandatelor de consilier în consiliile locale de nivelul întâi, ce urmează a fi atribuite în urma rezultatelor alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Astfel pentru Consiliile sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia au fost stabilite un număr de câte 9 mandate.
În cursa electorală pentru funcții elective în Consiliul sătesc Chioselia Rusă și-au înregistrat listele de candidați două partide: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Politic „Șansa”, iar în Consiliul sătesc Cotovscoe - Partidul Politic „Șansa” și candidatul independent - Svetlana Reguş.
Ulterior, prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92/2023 a fost dispusă anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „ȘANSĂ” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, precum și aplicarea ștampilei cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot tipărite și eliberate consiliilor electorale de circumscripție.
Astfel, pentru ocuparea funcțiilor de consilier în Consiliul sătesc Chioselia Rusă a participat un singur concurent electoral - Partidul Comuniștilor din Republica Moldova care a înregistrat o listă de candidați compusă din 5 persoane, iar în Consiliul sătesc Cotovscoe a participat doar un singur candidat independent.
În conformitate cu prevederile art. 174 alin. (4) din Codul electoral și ale art. 13 alin. (1) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, Consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale pentru consiliul local respectiv.
În corespundere cu prevederile citate, precum și reieșind din faptul că pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Chioselia Rusă a participat doar concurentul electoral care a înregistrat o listă de candidați compusă din 5 persoane, iar în Consiliul sătesc Cotovscoe a participat doar un singur candidat independent, Comisia constată că inclusiv după votarea repetată nu a fost ales un consiliul local care să poate fi legal constituit.
În aceste condiții, precum și în temeiul art. 178 din Codul electoral, Comisia urmează să decidă asupra stabilirii datele alegerilor locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia. În același timp, potrivit art. 15 alin. (2) din Legea nr. 436/2006, consiliul local își exercită mandatul de la data declarării ca legal constituit până la data constituirii legale a consiliului nou-ales. Respectiv, Comisia reține că până la organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi pentru o nouă componență a consiliului local în circumscripțiile electorale sătești menționate, Consiliul sătesc Chioselia Rusă și  Consiliul sătesc Cotovscoe, U.T.A. Găgăuzia, declarate ca legal constituite prin hotărârile Judecătoriei Comrat din 28 octombrie 2019 și, respectiv, 29 octombrie 2019, continuă să-și exercite mandatul. 
Astfel, în temeiul art. 27 lit. t), 32, 174 alin. (4) și 178 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 13 alin. (1) și 15 alin. (2) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală și în conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 706/2011 ,,Cu privire la desfășurarea alegerilor locale noi”, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se stabilește pentru data de 19 mai 2024 desfășurarea alegerilor locale noi pentru o nouă componență ale Consiliilor sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A Găgăuzia.
2. Se obligă secretarii Consiliilor sătești Chioselia Rusă și Cotovscoe, U.T.A Găgăuzia, să aducă la cunoștința persoanelor vizate prezenta hotărâre.
3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și poate fi contestată în decurs de 30 zile calendaristice de la data adoptării prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresa: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                      Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 22 noiembrie 2023
Nr. 1600