logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Întrevederea conducerii CEC cu reprezentanții Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală


https://a.cec.md/ro/intrevederea-conducerii-cec-cu-reprezentantii-institutului-international-pentru--2781_101105.html

Întrevederea conducerii CEC cu reprezentanții Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu șeful Oficiului pentru Europa a Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA), Sam van Der Staak, în cadrul căreia a fost făcut un schimb de opinii pe marginea activităților realizate în scopul asigurării unui proces electoral corect, accesibil și transparent.

În acest context, Președinta CEC, Angelica Caraman, a vorbit despre domeniile prioritare aflate pe agenda instituției: reforma electorală, modernizarea și digitalizarea proceselor electorale, precum și fortificarea capacităților de asigurare a transparenței activității de gestionare financiară a partidelor politice și a campaniilor electorale. „Sunt niște obiective ambițioase, dar avem destulă determinare pentru implementarea acestora” – a spus Președinta CEC.

Sam van Der Staak a apreciat inițiativele lansate de CEC, menționând totodată că cea mai mare provocare în realizarea acestora ține de încrederea societății în reformele anunțate.

Discuțiile oficialilor s-au referit și la alte subiecte electorale, pentru care IDEA își oferă sprijinul în oferirea expertizei și a împărtășirea experienței: asigurarea unui echilibru între utilizarea datelor cu caracter personal și procesul de control al finanțării politice și reglementarea și monitorizarea desfășurării campaniilor electorale în mediul online și pe rețelele sociale. 

Părțile și-au reconfirmat deschiderea de a continua colaborarea pentru dezvoltarea proceselor electorale din țara noastră.