logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Mai puțin de 1% din cele 612 secții de votare evaluate până acum sunt complet accesibile pentru persoanele cu dizabilități


https://a.cec.md/ro/mai-putin-de-1-din-cele-612-sectii-de-2781_94215.html

Astăzi, 14 august 2019, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au prezentat rezultatele auditului privind accesibilitatea secțiilor de votare, eveniment care dă start campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”. Astfel, din cele 612 secții de votare evaluate, 432 sunt inaccesibile, 174 – parțial accesibile și doar 6 – accesibile.

Astăzi, 14 august 2019, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au prezentat rezultatele auditului privind accesibilitatea secțiilor de votare, eveniment care dă start campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”. Astfel, din cele 612 secții de votare evaluate, 432 sunt inaccesibile, 174 – parțial accesibile și doar 6 – accesibile.

În ultimele trei luni, Alianța „INFONET” și partenerii săi, a efectuat, la comanda CEC și PNUD Moldova, un audit al 612 clădiri publice din raioanele Edineț, Hîncești, Căușeni, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia. Acestea reprezintă peste 30 la sută din secțiile de votare. Evaluarea a fost făcută de monitorii accesibilității, voluntari și membri ai organizațiilor neguvernamentale din localitățile respective, unii dintre ei persoane cu diferite dizabilități.

Auditul a avut la bază câteva criterii:

·Calea de acces spre secția de votare (accesibilă doar în cazul a 34% din secțiile analizate);

·Scara și rampa (accesibile – 11% din total);

·Ușa de la intrare (accesibilă – 41% din total);

·Holul sau coridorul (accesibile – 18% din total);

·Sala secției de votare (accesibilă – 33% din total);

·Grupul sanitar (accesibil – 1% din total).

Prezent la eveniment, Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a afirmat: „Până în prezent, niciun studiu sau document nu a arătat gradul de acces în clădirile publice și, nemijlocit, clădiri în care sunt organizate secții de votare. De aceea, am decis, împreună cu partenerul Comisiei, PNUD Moldova, să realizăm acest audit al accesibilității în peste 600 de secții de votare, ceea ce reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Este un deziderat mai vechi al Comisiei de a evalua toate cele 2000 secții de votare din țară. Produsul pe care îl vedeți astăzi, este un prim pas pentru realizarea acestui obiectiv major”.

Și Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova, a menționat: „Deși dreptul la vot este acceptat la nivel internațional ca unul fundamental, unii cetățeni, în special alegătorii cu diferite dizabilități, încă se confruntă cu o serie de obstacole atunci când vine vorba de exercitarea liberă a dreptului lor la vot. Având în vedere pregătirile pentru viitoarele alegeri locale generale, sunt convinsă că principalele concluzii și recomandări ale studiului prezintă un interes deosebit pentru factorii de decizie și părțile interesate la nivel central și local și vor fi întreprinse eforturi pentru a asigura accesibilitatea secțiilor de votare la următorul scrutin”.

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

 

Acces egal pentru toți în secțiile de votare - studiul