logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

O delegație a CEC se află într-o vizită de studiu la Sankt-Petersburg, Federația Rusă, pentru a se familiariza cu sistemul informațional de control al proceselor electorale ELORIS


https://a.cec.md/ro/o-delegatie-a-cec-se-afla-intr-o-vizita-2781_95394.html

În perioada 9-10 decembrie curent, o delegație a Comisiei Electorale Centrale, condusă de Maxim Lebedinschi, secretarul instituției, întreprinde, în aceste zile, o vizită de lucru în orașul Sankt-Petersburg, Federația Rusă.

În perioada 9-10 decembrie curent, o delegație a Comisiei Electorale Centrale, condusă de Maxim Lebedinschi, secretarul instituției, întreprinde, în aceste zile, o vizită de lucru în orașul Sankt-Petersburg, Federația Rusă. Scopul vizitei îl constituie familiarizarea cu sistemul de control al proceselor electorale ELORIS, elaborat în baza tehnologiilor block chain în colaborare cu Centrul de Tehnologii Informaționale al Universității de Stat din Sankt-Petersburg.

Sistemul informațional ELORIS reprezintă o platformă complexă de observare a desfășurării procesului electoral în toate secțiile de votare. E vorba de sistemul monitorizare video a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, fapt ce permite informarea alegătorilor, despre mersul votării. Totodată, sistemul presupune mecanisme de înregistrare și evidență a plângerilor și contestațiilor depuse în ziua alegerilor, fapt ce permite examinarea și soluționarea acestora în mod operativ.

Delegația CEC a avut întrevederi cu Nicolai Kropacev, rectorul Universității de Stat din Sankt-Petersburg și Președintele Comisiei electorale al regiunii Leningrad, Mihail Lebedinschii.