logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

pentru aprobarea modelelor buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și în Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023


https://a.cec.md/ro/pentru-aprobarea-modelelor-buletinelor-de-vot-care-sunt-folosite-la-2751_107822.html

HOTĂRÂRE pentru aprobarea modelelor buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și în Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023   Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chișinău nr. 1 a înregistrat 35 de concurenți electorali pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău, iar Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Comrat nr. 36/1 a înregistrat

HOTĂRÂRE

pentru aprobarea modelelor buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și în Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia,

în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

 

Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chișinău nr. 1 a înregistrat 35 de concurenți electorali pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău, iar Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Comrat nr. 36/1 a înregistrat 57 de concurenți electorali pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Comrat.

Având în vedere că în buletinele de vot pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău și Consiliul municipal Comrat vor fi înscriși mai mult de 30 de concurenți electorali, acestea urmează a fi tipărite în formă de broșură, în corespundere cu  prevederile pct. 18 din Instrucțiunea cu privire la aprobarea modelului, tipărirea, transmiterea și păstrarea buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1212/2023.

În temeiul art. 27 lit. k), 32, 73, 74 alin. (1) și (2) și 169 din Codul electoral nr. 325/2022, precum și în conformitate cu prevederile pct. 18 din Instrucțiunea cu privire la aprobarea modelului, tipărirea, transmiterea și păstrarea buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1212/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se aprobă modelul buletinului de vot pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și consilierilor în Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia, ce se va tipări în formă de broșură la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, conform descrierii ce urmează.

Prima pagină a broșurii va conține pe stânga Stema de Stat, în același rând pe centru se va tipări textul „Republica Moldova”, în dreapta acestuia va fi amplasată stema Comisiei Electorale Centrale, ale cărei dimensiuni liniare nu vor depăși dimensiunile Stemei de Stat. Sub acest rând, pe centru, va fi amplasată inscripția cu majuscule „BULETIN DE VOT”, mai jos pe rândul al doilea se va tipări textul „pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal”, pe rândul al treilea textul „CHIȘINĂU” sau „COMRAT, U.T.A. GĂGĂUZIA”, pe rândul al patrulea textul „5 noiembrie 2023”, după care la o distanță de 10 mm mai jos se vor aplica două numere: în partea stângă numărul de ordine al circumscripției electorale de nivelul al doilea, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare. Distanța dintre inscripțiile „Nr. circumscripției electorale” / „Nr. secției de votare” și primul patrulater imprimat este de 10 mm.

Buletinele de vot se divizează în patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm x 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lățimea buletinului de vot este de 140 mm, iar lungimea va corespunde numărului de patrulatere plasate între ele la o distanță de 2,5 mm.

În partea stângă a fiecărui patrulater se imprimă simbolul concurentului electoral (în cazul existenței simbolului electoral) cu dimensiunile de 15 mm x 15 mm, în centru se înscriu cu litere majuscule numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”. În partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos  – un cerc cu diametrul de 15 mm, în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

Textul buletinelor de vot se tipărește pe fiecare pagină. În partea de jos a fiecărei pagini, începând de la prima pagină, se va tipări numărul acesteia din numărul total al paginilor din broșură, de exemplu: „Pagina 1 din 4”, unde cifra „1” este numărul de ordine al paginii, iar cifra „4” este numărul total de pagini din broșură.

2. Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată):

- pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chişinău – de culoare bej (cod C8AD7F);

- pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia – de culoare  gri afumat (cod BBD2E1).

3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                                 Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 19 octombrie 2023

Nr. 1471