logo

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Sinteza ședinței Comisiei Electorale Centrale din 29 septembrie 2024


https://a.cec.md/ro/sinteza-sedintei-comisiei-electorale-centrale-din-29-septembrie-2024-2781_111436.html

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală, a aprobat mai multe hotărâri cu privire la alegerile din 20 octombrie 2024.

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală, a aprobat mai multe hotărâri cu privire la alegerile din 20 octombrie 2024.

Membrii CEC au admis parțial contestația depusă de Partidul Politic Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu privire la deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă. Ministerul Afacerilor Externe, în termen de 2 zile, va întreprinde acțiunile necesare în vederea constituirii birourilor electorale în corespundere cu hotărârea CEC nr. 2866/2024. Consiliul electoral al circumscripției electorale nr. 38 va întreprinde acțiunile necesare privind constituirea BESV în decurs de 3 zile ținând cont de propunerile MAE.

Contestațiile depuse de un grup de cetățeni cu privire la modificarea componenței biroului electoral al secției de votare al satului Sadîc, Cantemir, au fost declarate inadmisibile de către CEC.

CEC a confirmat persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic „ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR”, în calitate de participat la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Totodată, CEC a autorizat efectuarea unui sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor în perioada electorală, care va fi desfășurat de către „SIMPALS” S.R.L, în perioada 1 – 14 octombrie 2024, pe un eșantion de 500 – 100 000 respondenți,  în format online, pe pagina web https://votum.md.

De asemenea, CEC a acreditat 24 de observatori internaționali pentru monitorizarea referendumului republican constituțional și alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024:

  • 1 persoană din partea Ambasadei Regatului Belgiei în Republica Moldova;
  • 1 persoană din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Kazahstan;
  • 15 persoane din partea Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES);
  • 1 persoană din partea Ambasadei Canadei cu reședința la București, România;
  • 6 persoane din partea Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova și 1 interpret.

Persoanele acreditate în calitate de observatori își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

Mai multe detalii privind organizarea și desfășurarea alegerilor din 20 octombrie 2024 le puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.