Raportul pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat în Parlament

  • 28.07.2022
  • 3468
  • 0

Raportul pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat, astăzi, în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a fost prezentat de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, are atribuția de a colecta și sistematiza rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice, rapoartele privind auditul partidelor politice și rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali.

Informațiile prezentate au ținut de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul I al anului 2021 și cel anual, rapoartele financiare ale concurenților electorali desemnați de partide politice și blocuri electorale în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. Raportul a cuprins și informații privind  activitatea curentă a Comisiei legată de supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, în speță, gestionarea alocațiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice, dar și aplicarea sancțiunilor pentru acele entități care admit încălcarea prevederilor legislației.

În context, Parlamentul a luat act de Raportul pentru 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și, potrivit hotărârii aprobate de deputați, CEC va asigura supravegherea permanentă și controlul prevederilor legale a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Totodată, Comisia va înainta Guvernului și Parlamentului propuneri în vederea operării unor modificări a cadrului normativ privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Raportul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale pentru anul 2021 îl puteți vedea pe site-ul www.cec.md, rubrica „Despre CEC”, subrubrica „Rapoarte CEC” – „Raport pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale” sau accesând aici.