Recomandări și soluții de îmbunătățire a procesului de organizare și desfășurare al celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 15 noiembrie 2020

  • 05.11.2020
  • 2550
  • 0

Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul căreia a fost făcută o retrospectivă a acțiunilor de organizare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 în străinătate și au fost identificate soluții pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 15 noiembrie curent.

Părțile au apreciat drept constructivă conlucrarea instituțională între CEC și MAEIE, menționând că este de datoria noastră să creăm condiții optime și să identificăm mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale).

Fiind conștienți de faptul că în turul II de scrutin ar putea să se înregistreze o prezență la urne mai înaltă în rândul diasporei decât în ziua de 1 noiembrie, CEC a decis, în ședința de ieri, să majoreze tirajul buletinelor de vot pentru unele secții de votare din afara țării, dar și completarea birourilor electorale cu noi funcționari. Totodată, după o evaluare a logisticii electorale, secțiile de votare care au înregistrat un număr mare de votanți în primul tur, vor fi dotate suplimentar cu urne și cabine de vot.

Pentru o mai bună organizare a votării și asigurarea accesului pentru alegători, unele secții de votare își vor schimba adresa, iar deciziile luate în acest sens vor fi aduse la cunoștința publicului.

CEC și MAEIE reiterează îndemnul pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua organizării turului II al alegerilor prezidențiale să beneficieze de oportunitățile create pentru a-și exercita dreptul de vot în una din cele 139 secții de votare deschise în străinătate.