Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale pe panourile publicitare

  • 01.06.2014
  • 3141
  • 0

Aprobat

                                                                                                                                  prin Hotărîrea Comisiei Electorale

                                                                                                                                Centrale nr. 512 din 20 aprilie 2007

 

Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale

pe panourile publicitare

 

I. Dispoziţii generale

1. În sensul prezentului Regulament, se definesc următoarele noţiuni:

publicitate electorală – informaţie sub formă de apeluri şi declaraţii scrise, fotografii, alte materiale similare, utilizate de concurenţii electorali în scop de agitaţie electorală, al cărei conţinut nu trebuie să contravină legislaţiei în vigoare şi normelor etice;

panou publicitar electoral– porţiune din suprafaţa unei construcţii sau a unui element de construcţie, instalat în modul şi ordinea respectivă, care serveşte drept bază pentru plasarea publicităţii electorale;

panou publicitar electoral, proprietate publică – loc special amenajat pentru plasarea publicităţii, inclusiv electorale, acordat gratuit de către autoritatea administraţiei publice locale, în condiţiile art.47 alin.(13) din Codul electoral şi ale prezentului Regulament;

panou publicitar electoral privat, amplasat pe domeniul public – loc special amenajat pentru plasarea publicităţii, inclusiv electorale, contra plată, cu autorizaţia autorităţii administrative locale.

2. Concurenţii electorali au dreptul să expună în condiţii egale afişe electorale, din momentul înregistrării lor de către organul electoral respectiv.

II. Amplasarea publicităţii electorale pe panourile publicitare electorale proprietate publică

3. Autorităţile administraţiei publice locale sînt obligate ca, în termen de 3 zile de la data înregistrării concurentului electoral, să stabilească şi să garanteze un minim de locuri speciale de afişaj electoral.

Acesteatrebuie sa asigure ca locurile speciale de afişaj să fie situate în locuri publice frecventate de cetăţeni, fără stînjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective.

4. În prealabil, autorităţile administraţiei publice locale sînt obligate să asigure înlăturarea oricăror afişe, înscrisuri şi însemne rămase de la campaniile electorale precedente.

5. Panourile de afişaj electoral se amplasează uniform pe întreg teritoriul localităţii. Suprafaţa minimă acordată unui concurent electoral pe un panou publicitar proprietate publică este de 1m².                            

Fiecare panou electoral va fi divizat în suprafeţe egale pentru concurenţii electorali care candidează la funcţia de primar, consilier în consiliul local şi consilier în consiliul raional.

III. Amplasarea publicităţii electorale pe panourile publicitare private amplasate pe domeniul public şi privat

6. Fiecare agenţie de publicitate poate oferi pentru publicitate electorală pe panourile publicitare private amplasate pe domeniu public, nu mai mult de 50 % din spaţiul total de care dispun, dar nu mai mult de 10% din spaţiul disponibil pentru fiecare concurent electoral din circumscripţia respectivă.

7. Plata percepută de agenţiile de publicitate pentru plasarea publicităţii electorale nu poate depăşi plata încasată în mod obişnuit pentru publicitatea comercială.

8. Dreptul de amplasare a publicităţii electorale contra plată se acordă concurenţilor electorali numai în baza achitării prealabile a plăţii prevăzute în acordul încheiat de agentul de publicitate cu concurentul electoral.

9. La cererea organelor electorale, agenţiile de publicitate antrenate în amplasarea publicităţii electorale sînt obligate să ofere informaţii complete cu privire la contractele încheiate cu concurenţii electorali, sumele achitate de aceştia şi repartizarea spaţiilor de publicitate.

10. Afişajul electoral pe domeniul privat este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

                                   IV.  Restricţii şi răspunderi

11. Se interzice amplasarea afişelor electorale, în alte locuri decît cele stabilite la capitolele II şi III din prezentul Regulament.

La fel, se interzice amplasarea afişelor electorale:

-            în transportul public de călători, proprietate publică;

-                             pe monumente, clădiri, obiecte şi încăperi, care au o valoare istorică, culturală sau arhitecturală;

-                             în încăperile în care sînt amplasate consiliile şi birourile electorale şi la o distanţă de 50 de metri de la acestea;

-                             pe garduri, îngrădiri, stîlpi şi alte tipuri de construcţii, precum şi pe  dispozitive, utilaje.

Sînt interzise afişele electorale care prin conţinutul lor aduc acuzaţii cu caracter calomnios la adresa autorităţilor publice, partidelor politice sau candidaţilor în alegeri.

12. Organizaţiile neguvernamentale, în perioada electorală, care sînt implicate în educaţia civică, pot plasa spoturi publicitare de educaţie civică cu informarea prealabilă a Comisiei Electorale Centrale sau, după caz, a consiliilor electorale de circumscripţie.

13. Organele de menţinere a ordinii publice sînt obligate să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale.

Distrugerea sau deteriorarea prin orice mod a afişelor electorale atrage după sine răspunderea conform legislaţiei în vigoare.