Mod de constituire

Codul electoral nr. 1381 din 21.11.1997

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sînt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărîre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
 
Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sînt aleşi din rîndul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia. Şedinţa de alegere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului Comisiei Electorale Centrale va fi prezidată de doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, aleşi cu majoritatea simplă de voturi ale membrilor acesteia, în a căror sarcină se pune supravegherea procedurii de dezbatere a candidaturilor şi de alegere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului Comisiei Electorale Centrale, cu consemnarea rezultatelor într-un proces-verbal. Şedinţa de alegere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului Comisiei Electorale Centrale va avea loc nu mai tîrziu de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărîrii de confirmare a noii componenţe a Comisiei Electorale Centrale. 
 

Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

Codul electoral nr. 325 din 08.12.2022

Articolul 20. Constituirea, componența și mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale

(1) Membrii Comisiei Electorale Centrale sunt numiți în funcție după cum urmează:

a) un membru este numit de către Președintele Republicii Moldova;

b) un membru este numit de către Consiliul Superior al Magistraturii;

c) un membru este numit de către Guvern, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne;

d) patru membri sunt numiți de către Parlament, după cum urmează:

– doi membri propuși de majoritatea parlamentară;

– un membru propus de opoziția parlamentară. Dacă nu există o nominalizare comună din partea opoziției, fracțiunea de opoziție cu cei mai mulți deputați la data constituirii Parlamentului va desemna membrul comisiei;

– un membru propus de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul electoral.

(2) Autoritățile prevăzute la alin. (1) desfășoară procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale, pe criterii de competență și profesionalism, conform normelor proprii și cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (1). Actele administrative privind numirea membrilor de către aceste autorități se transmit comisiei și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în termen de 10 zile de la adoptare sau, după caz, emitere.

(3) Comisia Electorală Centrală se consideră legal constituită dacă sunt numiți în funcție cel puțin 5 membri.

(4) După ce este numit în funcție, la prima ședință a comisiei la care participă, dar nu mai târziu de 15 zile de la numire, membrul Comisiei Electorale Centrale depune următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile Republicii Moldova, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, să îndeplinesc cu onoare, conștiință și fără părtinire atribuțiile ce îmi revin potrivit funcției, să nu fac declarații politice pe durata mandatului meu”.

(5) Mandatul membrului Comisiei Electorale Centrale este de 6 ani. Mandatul începe la data intrării în vigoare a actului administrativ de numire în funcție, iar atribuțiile se exercită de la data depunerii jurământului. Fiecare membru al comisiei poate deține două mandate consecutive.

(6) În cazul în care mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungește de drept până la finele acestei perioade.

(7) În cazul încetării înainte de termen a mandatului unui membru, autoritatea care l-a desemnat numește un nou membru al Comisiei Electorale Centrale în condițiile prezentului cod.

(8) Pe durata exercitării mandatului, membrii Comisiei Electorale Centrale nu pot face declarații sau întreprinde acțiuni susceptibile să dăuneze independenței funcției lor și nu pot profita de funcția pe care o dețin în scopul obținerii avantajelor politice, economice sau de altă natură.

Articolul 21. Procedura de alegere a președintelui și secretarului Comisiei Electorale Centrale

(1)  Președintele și secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleși din rândul membrilor comisiei, prin vot secret, cu majoritatea absolută de voturi ale membrilor acesteia, prin adoptarea unei hotărâri în acest sens. Procedura de alegere a președintelui și secretarului se prevede în regulamentul de activitate al Comisiei Electorale Centrale.

(2) Fiecare membru al Comisiei Electorale Centrale are dreptul de a înainta propuneri privind candidaturile pentru funcțiile de președinte și secretar, inclusiv de a propune și susține prin vot propria candidatură.

(3) Ședința de alegere a președintelui și secretarului Comisiei Electorale Centrale va avea loc nu mai târziu de 15 zile de la data intervenirii vacanței acestor funcții. În cazul vacanței acestor funcții în cursul unei perioade electorale, ședința de alegere se va organiza în 3 zile de la intervenirea vacanței.

(4) Ședința Comisiei Electorale Centrale de alegere a președintelui și a secretarului va fi prezidată de doi membri ai comisiei, aleși cu majoritatea simplă de voturi ale membrilor acesteia, în a căror sarcină se pun organizarea și supravegherea procedurii de dezbatere a candidaturilor și de alegere a acestora.

(5) În cazul în care, la prima votare, candidatul la funcția de președinte sau de secretar al Comisiei Electorale Centrale nu a întrunit majoritatea absolută de voturi, se organizează votarea repetată la care pot participa și membrii care au candidat la aceeași funcție la prima votare.

(6) În absența președintelui Comisiei Electorale Centrale, precum și în cazul intervenirii de drept a vacanței funcției și până la alegerea unui nou președinte, atribuțiile președintelui sunt exercitate de secretar.

Articolul 22. Statutul membrilor Comisiei Electorale Centrale

(1) În calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale poate fi numită persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) deține cetățenia Republicii Moldova;

b) are o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul electoral sau 8 ani în domeniul juridic ori al administrației publice;

c) are o reputație ireproșabilă;

d) nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate;

e) în ultimii 5 ani nu are în cazierul privind integritatea profesională înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 325/2013 privind evaluarea integrității instituționale.

(2) Pe durata mandatului, membrii Comisiei Electorale Centrale nu au dreptul:

a) de a fi membri ai partidelor politice;

b) de a participa și/sau de a contribui în vreun fel la activitățile pe care le desfășoară partidele politice, concurenții electorali, grupurile de inițiativă sau participanții la referendum, cu excepția exercitării atribuțiilor prevăzute de prezentul cod;

c) de a face declarații în favoarea sau defavoarea subiecților menționați la lit. b).

(3) Înainte de numire, candidații la funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale sunt supuși verificării în condițiile Legii nr. 271/2008 privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice. Informația despre rezultatele verificării se dă publicității de către autoritatea care emite actul administrativ de numire în funcție.

(4) Membrii Comisiei Electorale Centrale dețin funcții de demnitate publică prin numire și se supun prevederilor Legii nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică.

(5) Drepturile și obligațiile membrilor Comisiei Electorale Centrale sunt stipulate în regulamentul de activitate al Comisiei Electorale Centrale.

Articolul 245. Dispoziții tranzitorii

(1) La data intrării în vigoare a prezentului cod, Codul electoral nr. 1381/1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 451–463, art. 768), cu modificările ulterioare, se abrogă, cu excepția prevederilor art. 16 alin. (1) și (2) și ale art. 17 alin. (1), (2), (4) și (6), care se aplică până la expirarea mandatului actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale, confirmată prin Hotărârea Parlamentului nr. 115/2021.

(2) Membrii componenței Comisiei Electorale Centrale, confirmată prin Hotărârea Parlamentului nr.115/2021, care sunt în funcție la data intrării în vigoare a prezentului cod își continuă mandatul până la finele acestuia și obțin statut de persoană cu funcție de demnitate publică în condițiile art. 22 alin. (4) din prezentul cod. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului cod, membrii Comisiei Electorale Centrale care dețin alte funcții ce sunt incompatibile cu funcția de demnitate publică urmează să înlăture starea de incompatibilitate în conformitate cu prevederile Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale. În caz de încetare înainte de termen a calității de membru al Comisiei Electorale Centrale, noul membru va fi numit pe un termen determinat până la expirarea mandatului comisiei.