Simbolica CEC

Simbolica Comisiei Electorale Centrale a fost aprobată de Comisia Natională de Heraldică a Republicii Moldova la
13 decembrie 2004

 

EMBLEMA


Emblema Comisiei Electorale Centrale reprezintă într-un scut rotund, pe albastru-azur, o acvilă cruciată de aur, ciocată şi membrată roşu, cu zborul pe jumătate desfăcut, ținînd în gheara dreaptă o bilă de argint, iar în cea stîngă o bilă neagră. Peste tot, stema mică a Republicii Moldova (tăiat, de roșu și azur, cu un cap de bour broșînd, însoțit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică și la senestra de o semilună conturată, totul de aur). În exergă, în cîmp alb, separată de două steluțe cu opt raze, negre, legenda cu litere capitale de aceeași culoare: „*REPUBLICA MOLDOVA * COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ”.

STEMA


Pe albastru-azur, o acvilă cruciată de aur, ciocată şi membrată roşu, cu zborul pe jumătate desfăcut, ținînd în gheara dreaptă o bilă de argint, iar în cea stîngă o bilă neagră. Peste tot, stema mică a Republicii Moldova (tăiat, de roșu și azur, cu un cap de bour broșînd, însoțit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică și la senestra de o semilună conturată, totul de aur).

DRAPELUL

Drapelul Comisiei Electorale Centrale reprezintă o pînză dreptunghiulară (2:3), albastră-azur, avînd în mijloc o acvilă cruciată galbenă, ciocată şi membrată roşu, cu zborul pe jumătate desfăcut, ținînd în gheara dreaptă o bilă albă, iar în cea stîngă o bilă neagră. Peste tot, stema mică a Republicii Moldova (tăiat, de roșu și azur, cu un cap de bour broșînd, însoțit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică și la senestra de o semilună conturată, totul galben).

Cercul – figura geometrică care simbolizează perfecţiunea şi distanţa egală de la un centru ales, ceea ce în emblema dată arată echidistanţa CEC faţă de orice forţă politică din ţara noastră.

Azurul cîmpului este azurul cerului şi semnifică libertatea supremă, inclusiv în această emblemă libertatea de exprimare a voinţei electorale a poporului.

Acvila cruciată purtînd pe piept scutul din Stema de Stat a Republicii Moldova marchează faptul că CEC este o instituţie de nivel central din Republica Moldova. Este acvila din Stema de Stat modificată grafic şi coloristic pentru a nu fi confundată cu acvila blazonului oficial, utilizarea căruia este privilegiul organelor puterii centrale: Preşedintele, Parlamentul, Guvernul.

Acvila CEC are zborul pe jumătate desfăcut şi exprimă astfel ideea de protejare, în cazul de faţă de protejare a legalităţii alegerilor.

Dintre atributele acvilei de stat a fost păstrată numai crucea din cioc, fară care această pasăre heraldică nu poate fi identificată ca atare.

În gheare acvila CEC a primit două bile. În gheara dreaptă acvila ţine o bilă de argint, iar în cea stîngă o bilă neagră. Bilele simbolizează unul din cele mai vechi moduri de votare din lume. Bila albă (de argint) este votul pro, iar cea neagră - votul contra.

Astfel, ideea principală a emblemei este: acvila de stat, liberă ca pasărea cerului (cîmpul albastru), cu frica de Dumnezeu în suflet (cruciată), veghează (zborul pe jumătate desfăcut) asupra legalităţii şi liberei exprimări a votului electoratului (bilele) Republicii Moldova (acvila cruciată purtînd scutul din Stema de Stat).

Stema şi Drapelul Comisiei Electorale Centrale au fost elaborate în baza emblemei Comisiei Electorale Centrale, conform normelor şi canoanelor heraldice şi vexilologice, şi păstrează toată semnificaţia simbolurilor emblemei.

EMBLEMA „ACVILA COMISIEI ELECTORALE CENTRALE”

O acvilă cruciată de aur, ciocată şi membrată roşu, cu zborul pe jumătate desfăcut, purtînd pe piept scutul din Stema de Stat a Republicii Moldova (tăiat, roşu şi albastru, cu un cap de bour de aur broşînd şi însoţit de o stea cu opt raze între coarne, o roză la dextra şi o semilună la senestra, toate de asemenea de aur) şi ţinînd în gheara dreaptă o bilă de argint, iar în cea stîngă o bilă neagră.