logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 49 zile

Nr. 2639 - cu privire la cererea Asociației Obștești „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” referitoare la autorizarea efectuării sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor

  • 19.07.2024
  • 250
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la cererea Asociației Obștești „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” referitoare la autorizarea efectuării sondajelor de opinie privind preferințele

politice ale alegătorilor

 

Asociația Obștească „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere, înregistrată sub nr. CEC-7/14654 din 15 iulie 2024, prin care solicită autorizarea publicării rezultatelor unui sondaj de opinie, inclusiv în perioada electorală a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Conform cererii, chestionarea este realizată pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 5 - 19 iulie 2024, pe un eșantion reprezentativ național de 1100 respondenți, în baza intervievării față în față, cu aplicarea computerului (CAPI) și urmează să fie publicat începând cu data de 30 iulie 2024. Sondajul este comandat și finanțat de către Asociația Obștească „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” și realizat de Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L.

La examinarea documentelor prezentate, s-a constatat că acestea corespund prevederilor pct. 3, 4 și 8 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023. Sondajul a fost inițiat și realizat în afara perioadei electorale, iar rezultatele acestuia pot fi publicate inclusiv în perioada electorală a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Chestionarul conține întrebări referitoare la preferințele politice ale alegătorilor, iar responsabilitatea pentru modalitatea formulării și caracterul întrebărilor aparține exclusiv entităților care au comandat și/sau efectuează sondajul de opinie.

În temeiul art. 90 alin. (12) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 3, 10 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se autorizează publicarea rezultatelor sondajului de opinie de către Asociația Obștească „Institutul pentru Politici și Reforme Europene”, în perioada electorală a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

2. Persoanele implicate în organizarea, efectuarea sondajului de opinie, transmiterea și difuzarea rezultatelor acestuia își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

3. Hotărârea se comunică entității care a solicitat autorizarea publicării sondajului de opinie.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                     Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 19 iulie 2024

Nr. 2639