Nr. 2942 - cu privire la cererea de înregistrare a domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, confirmarea reprezentantului concurentului electoral și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

  • 24.09.2024
  • 482
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la cererea de înregistrare a domnului Igor Munteanu în calitate de candidat
la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, confirmarea reprezentantului concurentului electoral și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)
 
La 20 septembrie 2024, domnul Igor Munteanu, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea de înregistrare în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, cu următoarele documente anexate:
1) listele de subscripție numerotate și sistematizate;
2) datele biografice ale candidatului;
3) declarația candidatului privind consimțământul de a candida la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova;
4) declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimul an înainte de alegeri, conform modelului din anexa nr. 4 la Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023;
5) declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale/judecătorești de a candida;
6) declarația privind suspendarea funcțiilor incompatibile cu funcția de Președinte al Republicii Moldova;
7) certificatul de sănătate al candidatului pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, eliberat de instituția medicală la care acesta se află în evidență;
8) copia de pe diploma de studii;
9) copia de pe actul de identitate al candidatului.
În conformitate cu prevederile pct. 9 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, desemnarea candidaților pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova începe cu 60 de zile și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, în condițiile art. 63 din Codul electoral nr. 325/2022. Punctul 10 din regulament prevede că partidele politice, blocurile electorale și cetățenii Republicii Moldova care își înaintează propria candidatură demarează procedura de desemnare a candidaților/propriei candidaturi la funcția de Președinte al Republicii Moldova doar după începerea perioadei de desemnare prevăzute la pct. 9, iar documentele în acest sens se întocmesc nu mai devreme de începerea acestei perioade. În acest sens, conform pct. 28 din Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2633/2024, perioada de desemnare a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova este 21 august – 20 septembrie 2024.
Având în vedere normele legale citate supra și în urma examinării setului de documente prezentat, au fost constatate următoarele neconcordanțe: declarația candidatului privind consimţământul de a candida la alegerile pentru funcţia de Președinte al Republicii Moldova; declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile prezidențiale; declarația pe propria răspundere în condițiile art. 68 alin. (1) lit. f) din Codul electoral nr. 325/2022; declarația candidatului privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de Președinte al Republicii Moldova, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul îi este validat; declarația despre suspendarea din funcția deținută, din momentul începerii campaniei electorale – pentru persoanele care cad sub incidența art. 16 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022 sunt datate cu 20 august 2024, ceea ce contravine pct. 10 din regulamentul menționat, întrucât procedura de desemnare a candidaților nu putea începe înainte de 21 august 2024.
În aceeași zi, domnului Igor Munteanu i-a fost comunicată nota informativă privind carențele identificate în urma verificării preliminare a documentelor prezentate. Astfel că pe 20 septembrie 2024 domnul Igor Munteanu a depus la Comisie documentele în cauză, care au fost înregistrate sub nr. CEC-7/16458 din aceeași dată.
Împreună cu aceste documente, domnul Igor Munteanu a prezentat și cererile privind confirmarea reprezentantului la Comisia Electorală Centrală și persoanei responsabile de finanțe/trezorier.
Conform actului de transmitere-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de domnul Igor Munteanu, Comisia Electorală Centrală a recepționat spre verificare 612 liste de subscripție cu 17537 de semnături ale susținătorilor domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, colectate din 22 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea numeric declarate de candidat.
Adițional, Comisia reține că au fost restituite 107 liste necompletate și 86 liste completate, dar care nu vor fi supuse verificării la solicitarea conducătorului grupului de inițiativă. Un număr de 95 de liste nu au fost restituite și despre pierderea acestora Comisia a fost informată printr-o notă explicativă.
Comisia Electorală Centrală a verificat autenticitatea datelor din listele de subscripție pe suport de hârtie în număr de 611 liste (lista nr. 016391 Comisia a eliberat-o unui alt candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova), conținând 17352 de semnături.
Totodată, în perioada de colectare a semnăturilor pentru susținerea domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, prin intermediul Subsistemului Informatic „Lista de subscripție electronică” (denumit abreviat SSI LSE), au fost colectate semnăturile a 5 susținători, acestea fiind încadrate în 3 liste de subscripție electronice. Procesul de colectare a semnăturilor prin intermediul SSI LSE a fost încetat în ziua de 20 septembrie 2024, după ce au fost recepționate spre verificare listele de subscripție pe suport de hârtie.
Deci, Comisia a verificat și datele referitoare la 5 susținători conținute pe 3 liste de subscripție electronice. În total au fost verificate 17357 de semnături ale susținătorilor.
Astfel, în urma verificării tuturor listelor de subscripție prezentate de domnul Igor Munteanu, se constată că din cele 22 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea în care au fost colectate semnături, doar listele din 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 de semnături ale susținătorilor, iar restul listelor din 10 unități administrativ-teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv pentru care Comisia conchide că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ- teritoriale de nivelul al doilea.
Potrivit art. 139 alin. (2) din Codul electoral, se consideră conforme cu alin. (1) unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături. Astfel, în 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, după cum urmează: municipiul Chișinău, raionul Ungheni, raionul Orhei, raionul Telenești, raionul Briceni, raionul Șoldănești, raionul Anenii Noi, raionul Dubăsari, raionul Strășeni, raionul Cahul, raionul Ialoveni și raionul Cantemir, a fost colectat numărul necesar de semnături, care se încadrează în prevederile citate.
În celelalte 10 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea au fost colectate mai puțin de 600 de semnături, după cum urmează:
1) Pentru municipiul Bălți au fost prezentate 27 liste de subscripție cu 704 susținători pe acestea, dintre care 581 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 123 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
2) Pentru raionul Nisporeni au fost prezentate 23 liste de subscripție cu 677 susținători pe acestea, dintre care 589 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 88 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
3) Pentru raionul Călărași au fost prezentate 23 liste de subscripție cu 635 susținători pe acestea, dintre care 584 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 51 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
4) Pentru raionul Căușeni au fost prezentate 23 liste de subscripție cu 669 susținători pe acestea, dintre care 556 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 113 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
5) Pentru raionul Criuleni au fost prezentate 25 liste de subscripție cu 705 susținători pe acestea, dintre care 554 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 151 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
6) Pentru raionul Leova au fost prezentate 23 liste de subscripție cu 632 susținători pe acestea, dintre care 517 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 115 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
7) Pentru raionul Fălești au fost prezentate 24 liste de subscripție cu 669 de susținători pe acestea. În cadrul procesului de verificare care începe cu introducerea numărului atribuit listelor de subscripție prezentate, Comisia Electorală Centrală a constatat că lista cu nr. 016391 a fost eliberată unui alt candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Prin adresa nr. CEC-8/6009 din 22 septembrie 2024, Comisia a solicitat candidatului prezentarea poziției oficiale cu privire la cele constatate. La data de 23 septembrie 2024, doamna Rodica Gramma, conducătorul grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a prezentat Comisiei o notă explicativă, conform căreia: „Pe parcursul perioadei de colectare a semnăturilor unii dinte colectori (din cei 95 desemnați de CUB în grupul de inițiativă) au returnat listele goale, motivând că nu au capacitatea de a continua colectarea de semnături. Presupunem că printre listele goale returnate a fost inserată și lista străină, fie intenționat, fie din neatenția colectorului, care posibil era implicat în paralel (clandestin) în colectarea de semnături și pentru un alt candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova”. Astfel, în baza rezultatelor verificării a 23 de liste, 545 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 124 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
8) Pentru raionul Soroca au fost prezentate 22 liste de subscripție cu 615 susținători pe acestea, dintre care 538 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 77 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
9) Pentru raionul Rezina au fost prezentate 24 liste de subscripție cu 614 susținători pe acestea, dintre care 427 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 187 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate;
10) Pentru raionul Edineț au fost prezentate 24 liste de subscripție cu 636 susținători pe acestea, dintre care 494 de semnături se consideră valabile, iar în cazul a 142 de susținători semnăturile acestora au fost invalidate.
În urma verificării autenticității datelor din 611 liste de subscripție ce conțin 17357 de semnături ale susținătorilor, 2530 de semnături ale susținătorilor au fost declarate nevalabile în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (4) și (5) din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 163 subpct. 2) din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023. Astfel, din totalul de 17357 de semnături procesate, doar 14827 de semnături se consideră valabile. Respectiv, numărul de semnături pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Igor Munteanu, s-a redus sub plafonul minim stabilit de legislația electorală.
Au fost invalidate în total 2887 de semnături care aparțin unui număr de 2530 de susținători, iar diferența de 357 reprezintă situațiile când la același susținător au fost identificate două sau mai multe erori.
Cele 2530 de semnături ale susținătorilor au fost declarate nevalabile din următoarele motive:
1) 6 liste de subscripție au fost invalidate în întregime din cauza:
- utilizării unui alt model sau serie (număr) decât cele eliberate colectorului de către organul electoral (lipsesc rubricile, are un alt conținut decât modelul aprobat și eliberat, lipsește numărul de serie, are un număr de serie care se repetă și pe altă listă) -1 caz;
- nu este semnată de colector și / sau lipsește numele / prenumele colectorului - 3 cazuri;
- nu are completate toate rubricile - 2 cazuri.
2) Semnătura de pe lista de subscripție s-a invalidat, deoarece susținătorul:
- a înscris datele personale, însă nu a semnat - 3 cazuri;
- nu are dreptul de vot la data semnării pe lista de subscripție - 29 cazuri;
- și-a înscris incorect datele din actul de identitate -1255 cazuri;
- este arondat în altă circumscripție electorală decât cea pe teritoriul căreia au fost colectate semnăturile - 588 cazuri;
- a înscris pe lista de subscripție date de identitate eronate, care nu permit identificarea sa (datele personale ale posesorului actului de identitate indicat nu corespund cu cele înscrise pe listă, datele de identitate sunt înscrise într-un alt mod decât cel solicitat sau nu sunt completate toate rubricile prevăzute în modelul listei de subscripție) - 905 cazuri;
- s-a înscris și a semnat de două sau multe ori pe liste de subscripție în susținerea aceluiași candidat la aceeași funcție electivă - 87 cazuri;
- conform datelor din Registrul de stat al alegătorilor are statut de decedat - 20 cazuri.
Drept urmare, numărul de semnături declarate nevalabile a dus la diminuarea numărului de semnături valabile sub limita imperativă de 15 000 susținători minim.
Potrivit art. 139 alin. (1) și (2) din Codul electoral nr. 325/2022, pentru a fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, toţi candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi cel mult 25000 de alegători din minimum jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova şi corespund altor prevederi ale prezentului cod. Se consideră conforme cu alin.(1) unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puţin 600 de semnături.
Astfel, în urma verificării listelor de subscripție și a semnăturilor susținătorilor de pe acestea prin prisma art. 139 alin. (1) și (2) din Codul electoral nr. 325/2022, se constată că domnul Igor Munteanu nu întrunește cerința legală pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral în alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Complementar, menționăm că la procesul de verificare a listelor de subscripție au dreptul să asiste candidații în alegeri și/sau conducătorii grupurilor de inițiativă, precum și observatorii acreditați, în baza unei cereri către organul electoral. O asemenea cerere semnată de domnul Igor Munteanu sau doamna Rodica Gramma nu a fost depusă la Comisie. Cu toate acestea, doamna Rodica Gramma, a avut posibilitatea să asiste la procesul de verificare a erorilor depistate în listele de subscripție prezentate Comisiei.
În conformitate cu pct. 164 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, după verificarea listelor de subscripție, se generează un raport în urma procesării tuturor listelor de subscripție din dosar și se întocmește o notă informativă privind rezultatele verificării care se aduce la cunoștința candidatului desemnat și/sau conducătorului grupului de inițiativă în termen de 24 ore.
La data de 24 septembrie 2024, doamnei Rodica Gramma și domnului Igor Munteanu i-a fost prezentată nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție.
Pentru motivele arătate, Comisia ajunge la concluzia de a respinge cererea de înregistrare a domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Pornind de la faptul că nu au fost respectate prevederile legale ce țin de condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 15000 semnături ale susținătorilor, inclusiv ce provin din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, în temeiul art. 27, 32, 63, 67, 68, 137, 138 alin. (1), 139 alin. (4) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 36 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023 și pct. 165 lit. a) din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se respinge cererea de înregistrare a domnului Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.
2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 24 septembrie 2024
Nr. 2942