HOTĂRÂRE
cu privire la cererea nr. CEC-7/11005 din 27 noiembrie 2023
a doamnei Larisa Roșca, candidată la funcția de primar al satului Măgurele,
raionul Ungheni, desemnată de Partidul Liberal Democrat din Moldova
I. Aspecte introductive
Comisia Electorală Centrală a înregistrat sub nr. CEC-7/11005 din 27 noiembrie 2023 cererea doamnei Larisa Roșca, candidată la funcția de primar al satului Măgurele, raionul Ungheni, desemnată de Partidul Liberal Democrat din Moldova.
Conform cererii, autoarea solicită dispunerea renumărării voturilor pentru funcția de primar în urma desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale din data de 19 noiembrie 2023 în circumscripția electorală sătească Măgurele nr. 35/19, raionul Ungheni.
II. Argumentele autoarei cererii
Autoarea își exprimă dezacordul cu rezultatele votării și susține că procedurile electorale de numărare a voturilor s-au realizat cu abateri de la prevederile legislației. Astfel, solicitanta procedurii de renumărare insistă asupra faptului că voturile care urmau să-i fie atribuie au fost incorect procesate în favoarea celui de-al doilea candidat la funcția de primar, iar unele buletine de vot au fost anulate în mod ilegal.
Totodată, în motivarea cererii depuse, autoarea afirmă că procesele-verbale de numărare a voturilor și centralizare a rezultatelor votării la alegerea primarului satului Măgurele, raionul Ungheni, i-au fost aduse la cunoștință abia la data de 21 noiembrie 2023.
III. Considerentele Comisiei Electorale Centrale
Examinând cererea formulată, prin prisma cadrului legal, Comisia reține următoarele aspecte de fapt și de drept.
În conformitate cu art. 85 alin. (3) din Codul electoral, în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării, până la confirmarea rezultatelor de către autoritățile abilitate, concurenții electorali pot solicita renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de către Comisia Electorală Centrală, în cazul alegerilor locale, în condițiile capitolului XIII.
Astfel, examinând cererea prin prisma art. 85 alin. (3) din Codul electoral, se constată că doamna Larisa Roșca, fiind înregistrată în calitate de concurent electoral în circumscripția electorală sătească Măgurele nr. 35/19, este subiect cu dreptul de a depune astfel de cereri.
Potrivit art. 95 alin. (10) din Codul electoral, cererile privind renumărarea voturilor pot fi depuse în termen de 3 zile de la aducerea la cunoștința publică a rezultatelor preliminare ale votării.
Rezultatele preliminare pentru turul doi al alegerilor locale generale au fost aduse la cunoștință în data de 20 noiembrie 2023, ora 14:00. Respectiv, se constată că termenul limită de depunere a cererilor privind renumărarea voturilor a fost 23 noiembrie 2023.
Cu referire la necesitatea respectării termenelor aferente procedurilor electorale, inclusiv în cazul solicitărilor de dispunere a renumărării voturilor, Comisia relevă că instituirea termenelor constituie o modalitate de ordonare a realizării operațiunilor electorale și fortificarea securității raporturilor juridice aferente. Exercitarea unui drept de către beneficiarul său nu poate avea loc decât într-un anumit cadru, prestabilit de lege, cu respectarea anumitor exigențe, cărora li se subsumează și instituirea unor termene, după a căror expirare valorificarea respectivului drept nu mai este posibilă. Respectiv, importanța termenelor procedurale este dictată și de necesitatea asigurării instrumentului de prevenție al utilizării cu rea-credință a drepturilor procedurale de către participanții la procedura administrativă. În acest sens, participanții la procedura administrativă trebuie să-și exercite drepturile și să-și îndeplinească obligațiile cu bună-credință, fără a încălca drepturile procedurale, în speță electorale, ale altor participanți. Buna-credință prezumă că partea este obligată să respecte termenele prevăzute de lege, or, termenul de revendicare a drepturilor pretins încălcate este considerat un termen peremptoriu, astfel că nerespectarea lui atrage după sine decăderea părții de a sesiza autoritățile competente. Prin urmare, participanții la procedura administrativă, în special cei care revendică încălcarea drepturilor sale, trebuie să dea dovadă de responsabilitate și atitudine activă, folosindu-se cu bună-credință de drepturile și obligațiile procedurale.
Astfel, realizarea procedurilor electorale se asigură prin succedarea într-o ordine firească a etapelor aferente care, fiecare, trebuie să se finalizeze în termenele prevăzute de lege. La stabilirea acestora s-a avut în vedere și posibilitatea formulării unor contestații, cereri în termene scurte, exacte și imperative.
Prin urmare, Comisia conchide că cererea nr. CEC-7/11005 din 27 noiembrie 2023, prin care se solicită renumărarea voturilor, este depusă peste termenul limită stabilit de legiuitor pentru desfășurarea respectivei proceduri. În consecință, prezenta cerere necesită a fi declarată inadmisibilă, deoarece neîndeplinirea oricărui act de procedură în termenul legal atrage decăderea din acest drept.
În aceeași ordine de idei, Comisia nu poate reține drept argument care să justifice omiterea termenului de depunere a cererii de renumărare circumstanța indicată de autoare privind aducerea la cunoștința acesteia a proceselor-verbale de numărare a voturilor și centralizare a rezultatelor votării la alegerea primarului satului Măgurele, raionul Ungheni, abia la data de 21 noiembrie 2023. Or, inclusiv în prezența acestei circumstanțe, solicitanta procedurii de renumărare era în interiorul termenului stabilit pentru depunerea unor astfel de cereri. Mai mult, Comisia reține că, în speță, doamna Larisa Roșca, deși a înaintat prezenta cerere peste termenul prevăzut de lege, nu a solicitat repunerea în termen.
Comisia reiterează că respectarea termenelor contribuie la construirea și menținerea credibilității procesului electoral, atunci când toți participanții sunt tratați în mod egal și echitabil.
Totodată, Comisia reține că cererea nu este suficient de argumentată și motivată. Autoarea invocă dezacordul față de rezultatele votării, însă limitându-se doar la citarea prevederii de la art. 85 alin. (3) din Codul electoral, fără să prezinte probe pentru fundamentarea pretențiilor formulate, ori, în lipsa acestora, cererea îmbracă un caracter declarativ.
În conformitate cu art. 95 alin. (10) din Codul electoral, Comisia Electorală Centrală […] dispune renumărarea voturilor dacă încălcările arătate în cerere sunt de natură să influențeze rezultatele alegerilor și, respectiv, distribuirea mandatelor. Se califică întemeiate cererile privind renumărarea voturilor în cazul stabilirii unei diferențe de până la 10% între voturile valabil exprimate pentru concurenții electorali […], precum și în cazul în care datele înscrise sau rectificările efectuate în procesele-verbale de numărare a voturilor pun la îndoială conformitatea și veridicitatea acestora.
Astfel, Comisia poate dispune renumărarea voturilor într-o secție ori circumscripție în situația în care se constată, pe baza probelor administrate, că au fost comise erori sau neconcordanțe vădit ireparabile sau fapte incriminate, al căror efect a dus la influențarea rezultatelor și afectarea procesului de totalizare a voturilor.
Aceasta este importantă pentru a asigura un echilibru între protejarea drepturilor candidaților și prevenirea utilizării abuzive a exercițiului de renumărare a voturilor.
Suplimentar, admiterea solicitărilor de renumărare fără prezentarea unui probatoriu și indicarea expresă asupra presupuselor încălcări cu trimiterea la norma exactă pune în dificultate organele electorale care urmează să verifice cele invocate și, respectiv, să efectueze această procedură.
Mai mult, admisibilitatea unor astfel de solicitări, respectiv rezultatele renumărărilor sunt în măsură să afecteze drepturile electorale ale altor concurenți electorali, care, în lipsa unor cereri justificate și probe, vor întâmpina dificultăți în prezentarea propriilor argumente și materiale probatorii.
În final, echilibrul între protejarea drepturilor candidaților și prevenirea utilizării abuzive a procedurii de renumărare a voturilor este esențial pentru menținerea corectitudinii și transparenței procesului electoral. Renumărarea voturilor are scopul de a consolida încrederea în procesul electoral și de a proteja drepturile democratice ale alegătorilor și candidaților, oferind o cale legală de soluționare a disputelor referitoare la rezultatele alegerilor, iar Comisia are rolul de a lua decizii imparțiale și obiective în funcție de probele prezentate și existența dreptului lezat.
Pentru motivele arătate și în temeiul art. 32, 93 alin. (2) lit. c), 95 alin. (10), art. 97 alin. (2) pct. 2) lit. b) și 100 alin. (5) din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
1. Se declară inadmisibilă cererea nr. CEC-7/11005 din 27 noiembrie 2023 a doamnei Larisa Roșca, candidată la funcția de primar al satului Măgurele, raionul Ungheni, desemnată de Partidul Liberal Democrat din Moldova.
2. Hotărârea se remite spre informare participanților la procedura administrativă.
3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 de zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresă: str. Teilor, nr. 4, municipiul Chișinău).
Președinta
Comisiei Electorale Centrale Angelica CARAMAN
Chișinău, 30 noiembrie 2023
Nr. 1663