Nr. 2113 - cu privire la contestația nr. CEC-10AP/10 din 15 ianuarie 2019 a concurentului electoral Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”

  • 21.01.2019
  • 4251
  • 0

HOTĂRÎRE

cu privire la contestația nr. CEC-10AP/10 din 15 ianuarie 2019

a concurentului electoral Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”

 

Pe data de 15 ianuarie 2019, concurentul electoral Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” a depus la Comisia Electorală o contestație, înregistrată la Comisie sub nr.  CEC-10AP/10, prin care solicită constatarea încălcării de către concurentul electoral Partidul Democrat din Moldova (în continuare – PDM) a legislației privind finanțarea campaniei electorale și aplicarea sancțiunilor ce se impun.

În motivarea contestației, s-a invocat că, la 13 ianuarie 2019, în mai multe blocuri de locuit din municipiul Chișinău au fost distribuite pliante de felicitare semnate de președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cheltuielile suportate pentru editarea și distribuirea pliantului nu au fost identificate în raportul financiar prezentat de către concurentul electoral PDM. În opinia contestatarului, concurentul electoral PDM a suportat cheltuieli care, contrar art. 41 alin. (4) coroborat cu art. 41 alin. (10) din Codul electoral, nu au fost declarate și nici efectuate din conturile bancare deschise în acest sens. Drept probă, contestatarul a anexat la contestație un exemplar al pliantului.

Prin referința, înregistrată la Comisie sub nr. CEC-10AP/10/R din 17 ianuarie 2019, domnul Vadim Moțarschi, reprezentantul cu drept de vot consultativ în CEC din partea PDM, a solicitat respingerea integrală a contestației, deoarece afirmația contestatarului, precum că pliantul atașat la contestație ar fi fost distribuit la data de 13 ianuarie 2019 în mai multe blocuri de locuit din municipiul Chișinău, nu a fost  probată de către semnatarii contestației.

De asemenea, în referința depusă se mai arată că, potrivit Contractului privind prestarea serviciilor de recepționare, prelucrare și expediere a trimiterilor poștale nr. 3720/6 din 3 decembrie 2018, semnat între ÎS „Poșta Moldovei” și Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, acest pliant a fost distribuit pînă la data de 28 decembrie 2018. În context, reprezentantul cu drept de vot consultativ reamintește că PDM a fost înregistrat în calitate de concurent electoral abia la 2 ianuarie 2019.

Examinînd materialele cauzei, Comisia constată următoarele.

Pliantul atașat ca probă la contestație reprezintă o carte poștală de felicitare în numele Fundației „Edelweiss” cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiind semnată de către fondatorul Fundației „Edelweiss” și președintele PDM, domnul Vlad Plahotniuc, iar din conținut reiese că aceasta este adresată unui beneficiar al Fundației. De asemenea, pe cartea poștală este aplicată și sigla PDM, iar pe verso simbolica Fundației „Edelweiss”. Suplimentar, se atestă faptul neanexării la contestație a Declarației pe propria răspundere privind proveniența, veridicitatea și autenticitatea probelor prezentate, conform modelului din anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 3353 din 20 iulie 2010, contrar pct. 8 din regulament, potrivit căruia partea care prezintă probe va semna o declarație pe propria răspundere privind proveniența, veridicitatea și autenticitatea acestora, purtînd răspundere conform legislației în vigoare.

Din Contractul nr. 3720/6 din 3 decembrie 2018 privind prestarea serviciilor de recepționare, prelucrare și expediere a trimiterilor poștale, anexat drept probă la materialele referinței, rezultă că părțile semnatare ale contractului sînt ÎS „Poșta Moldovei”, în calitate de prestator, și Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, în calitate de beneficiar. Potrivit pct. 2.2.1 din Contract, prestatorul s-a obligat să recepționeze, să prelucreze și să expedieze trimiterile poștale prezentate spre expediere, în conformitate cu prevederile legislației, dar nu mai tîrziu de 31 decembrie 2018, cu întocmirea, conform pct. 2.2.3 din contract, a Actului totalizator de servicii prestate în termen de 5 zile lucrătoare a ultimei luni celei de gestiune.

Punctul 3.1 din Contract stabilește că plata pentru serviciile prestate de către prestator va fi achitată de către beneficiar, conform tarifelor în vigoare, reflectate în anexa nr. 1, parte integrantă a contractului.

Conform Actului totalizator de prestare a serviciilor din anexa nr. 2 din 28 decembrie 2018, parte integrantă a Contractului nr. 3720/6 din 3 decembrie 2018, se atestă prestarea de către ÎS „Poșta Moldovei” pentru Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” a serviciilor de recepționare, prelucrare și expediere a 32165 de cărți poștale, valoarea totală a serviciilor constituind 41 814,50 lei.

Prin urmare, din cele menționate mai sus și în temeiul probelor anexate, se constată că respectiva carte poștală este adresată în numele Fundației „Edelweiss” și distribuită prin intermediul ÎS „Poșta Moldovei” la comanda Fundației. Avînd în vedere acest fapt, cheltuielile pentru editarea și distribuirea pliantelor de către Fundația „Edelweiss” nu pot fi reflectate în Raportul financiar privind veniturile și cheltuielile în campania electorală a concurentului electoral PDM în ordinea prevăzută de art. 41 alin. (4) și alin. (10) din Codul electoral, după cum consideră contestatarul, or activitatea fundației, inclusiv cea financiară, cade sub incidența Legii nr. 581-XIV din 30 iulie 1999 cu privire la fundații, în care la art. 30 se spune că fundația este obligată să asigure ținerea contabilității în conformitate cu Legea contabilității și cu standardele naționale de contabilitate.

În ceea ce privește mențiunea că această carte poștală a fost distribuită la data de 13 ianuarie 2019 în mai multe blocuri din municipiul Chișinău, Comisia o reține ca declarativă, nefiind anexate probe în acest sens, după cum prevede pct. 8 din Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, potrivit căruia în calitate de probe aduse la contestație pot servi înregistrările audio/video, fotografiile, înscrisurile, declarațiile în scris ale martorilor, iar probele prezentate trebuie să corespundă cerințelor de admisibilitate și pertinență.

Totodată, cu privire la constatarea siglei Partidului Democrat din Moldova pe cartea poștală și semnarea acesteia inclusiv în calitate de președinte al PDM, Comisia relevă următoarele.

Art. 1 din Legea nr. 581-XIV din 30 iulie 1999 cu privire la fundații statuează că fundația este o organizație necomercială, apolitică, care nu acordă asistență politică și nu sprijină niciun partid politic, fără membri, înființată în baza actului de constituire de către una sau mai multe persoane fizice și/sau juridice, dotată cu un patrimoniu distinct și separat de patrimoniul fondatorilor, care este destinat atingerii scopurilor necomerciale, prevăzute de statut. În acest context, fundația trebuie să se abțină de la orice mențiune care face referire la vreun partid politic, fie pe actele sale, în declarații sau în orice alte acțiuni, în speță pe cartea poștală, întrucît acest fapt încalcă regimul de instituție apolitică, ce poate atrage după sine sancționarea fundației în ordinea prevăzută de Capitolul VI al Legii cu privire la fundații.

Pentru motivele arătate mai sus și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 72 alin. (6) din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, al Regulamentului privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 3353 din 20 iulie 2010, al Legii nr. 581-XIV din 30 iulie 1999 cu privire la fundații, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se respinge contestația nr. CEC-10AP/10 din 15 ianuarie 2019 a concurentului electoral Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” ca neîntemeiată.

2. Se recomandă fundațiilor, inclusiv ale căror fondatori sînt persoane publice, să nu utilizeze denumirile și/sau elementele de identificare ale partidelor politice în activitățile desfășurate.

3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele
Comisiei Electorale Centrale                                                                                       Alina RUSSU

 

Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                                      Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 21 ianuarie 2019

Nr. 2113