Nr. 1599 - cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia

  • 22.11.2023
  • 1092
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi
pentru Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia
 
În conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1108/2023 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale”, la data de 5 noiembrie 2023, a fost organizată votarea inclusiv pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia.
Prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1157/2023, a fost stabilit, în baza numărului de locuitori ai unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi la situația din 1 ianuarie 2023, numărul mandatelor de consilier în consiliile locale de nivelul întâi, ce urmează a fi atribuite conform rezultatelor alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Astfel, pentru Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, a fost stabilit un număr de 11 mandate.
La alegeri, pentru Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, au concurat candidați desemnați de Partidul Politic „ȘANSĂ” și candidatul independent Iuri Bodur.
Ulterior, prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92/2023, a fost dispusă anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „ȘANSĂ” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, iar prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1543/2023, s-a dispus aplicarea ștampilei cu mențiunea „Retras” în dreptul concurenților vizați pe toate buletinele de vot tipărite și eliberate consiliilor electorale de circumscripție.
În consecință, pentru ocuparea funcției de consilier în Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, a participat un singur candidat independent.
În conformitate cu prevederile art. 174 alin. (4) din Codul electoral și ale art. 13 alin. (1) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale pentru consiliul local respectiv.
În corespundere cu prevederile citate, precum și conform datelor sistematizate din procesele-verbale privind rezultatul votării pentru alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, întocmite de Consiliul electoral al circumscripției electorale sătești Cairaclia nr. 33/8, Comisia Electorală Centrală constată imposibilitatea constituirii legale a unei noi componențe a  Consiliului sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, în urma organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.
În aceste condiții, precum și în temeiul art. 178 din Codul electoral, Comisia urmează să decidă asupra stabilirii datei alegerilor locale noi pentru o nouă componență a Consiliului sătesc Cairaclia, raionul Taraclia. În același timp, potrivit art. 15 alin. (2) din Legea nr. 436/2006, consiliul local își exercită mandatul de la data declarării ca legal constituit până la data constituirii legale a consiliului nou-ales. Respectiv, Comisia reține că, până la organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi pentru o nouă componență a consiliului local în circumscripția electorală sătească Cairaclia, raionul Taraclia, Consiliul sătesc Cairaclia declarat legal constituit prin hotărârea Judecătoriei Cahul (sediul Central) din 30 octombrie 2019 continuă să-și exercite mandatul. 
În temeiul art. 27 lit. t), 32, 174 alin. (4) și 178 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 13 alin. (1) și 15 alin. (2) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală și în conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 706/2011 ,,Cu privire la desfășurarea alegerilor locale noi”, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
  1.  Se stabilesc alegeri locale noi pentru o nouă componență a Consiliului sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, în data de 19 mai 2024.
  2. Se obligă secretarul Consiliului sătesc Cairaclia, raionul Taraclia, să aducă la cunoștința persoanelor vizate prezenta hotărâre.
  3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 30 zile de la data adoptării prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresa: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chişinău, 22 noiembrie 2023
Nr. 1599