logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2907 - cu privire la cererea de înregistrare a simbolului electoral al concurentului electoral, domnul Vasile Tarlev, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

  • 19.09.2024
  • 176
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la cererea de înregistrare a simbolului electoral
al concurentului electoral, domnul Vasile Tarlev, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024
 
Domnul Vasile Tarlev a depus la Comisia Electorală Centrală cererea, înregistrată sub nr. CEC-7/16359 din 18 septembrie 2024, pentru înregistrarea simbolului electoral la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie 2024, cu anexarea acestuia în varianta electronică și pe suport de hârtie.
În corespundere cu prevederile art. 68 alin. (1) lit. k) din Codul electoral nr. 325/2022, pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral, candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Comisiei Electorale Centrale simbolul electoral în varianta electronică și pe suport de hârtie.
Potrivit pct. 26 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023 (în continuare – regulament), prezentarea simbolului electoral este opțională. Candidații vor depune simbolul electoral în formatul solicitat doar dacă dispun de acesta.
Totodată, pct. 29 din regulament stabilește că, în condițiile pct. 26 - 28 și ale art. 73 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022, până la începerea campaniei electorale, simbolul electoral poate fi modificat la solicitarea concurentului electoral. Respectiv, pornind de la textul normei juridice menționate supra în coroborare cu pct. 50 din Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2633/2024, simbolul electoral se prezintă pentru înregistrare până la data începerii campaniei electorale, adică până la data de 19 septembrie 2024 inclusiv.
Prin hotărârea sa nr. 2831 din 18 septembrie 2024, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat pe domnul Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei” pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Conform documentelor prezentate, simbolul electoral al concurentului electoral, domnul Vasile Tarlev, în vederea imprimării în buletinul de vot, este descris în felul următor: „Simbolul electoral este compus dintr-un cerc cu o bifă și cuvântul – TARLEV – numele candidatului, scris cu litere majuscule, font «Archivo ExtraBold Italic»”.
În contextul celor arătate, Comisia constată că simbolul prezentat îndeplinește condițiile de admisibilitate, fapt pentru care urmează a fi înregistrat.
În temeiul art. 32 și 68 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 26-29 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se înregistrează simbolul electoral al concurentului electoral, domnul Vasile Tarlev, pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, descris conform documentelor prezentate în modul următor: „Simbolul electoral compus dintr-un cerc cu o bifă și cuvântul – TARLEV – numele candidatului, scris cu litere majuscule, font «Archivo ExtraBold Italic»”.
2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresă: str. Teilor nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 19 septembrie 2024
Nr. 2907