Bunele practici pentru Republica Moldova în vederea implementării metodelor alternative de vot - discutate în cadrul unei mese rotunde

  • 20.10.2021
  • 1765
  • 0

Astăzi, 20 octombrie curent, Comisia Electorală Centrală, cu suportul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a desfășurat o masă rotundă cu tema: „Metode alternative de vot: bune practici pentru Republica Moldova”. Scopul evenimentului a fost de a discuta practicile internaționale, în baza experienței altor state, dar și a standardelor Consiliului Europei privind metodele alternative de vot, în special cele destinate votului electronic.

În debutul evenimentului, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a evidențiat că necesitatea dezbaterii acestei teme rezultă din prioritatea stabilită de noua componență a Comisiei, dar și din experiența desfășurării ultimelor scrutine naționale, inclusiv fiind dictată de evoluția pandemiei provocate de virusul COVID-19. Examinarea bunelor practici în pilotarea și implementarea unor metode alternative de vot poate să genereze o înțelegere mai clară și obiectivă asupra tuturor etapelor acestui proces, dar și în identificarea provocărilor și riscurilor în implementarea acestora în țara noastră. Președinta CEC și-a exprimat încrederea că discuțiile de azi reprezintă un bun început pentru realizarea acestui scop, ambițios, dar extrem de necesar întregii societăți, care va fortifica accesibilitatea sistemului electoral, dar și va genera beneficii pentru toți cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla aceștia.

Cu un mesaj de salut a venit și Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, care a remarcat deschiderea Guvernului pentru analiza și implementarea unor metode alternative de vot. Așa cum Republica Moldova întrunește toate precondițiile fundamentale pentru implementarea, în perspectivă, a votului prin internet, e nevoie de un consens între autorități, dar și de conjugarea eforturilor tuturor actorilor pentru ca întreaga societate să accepte și cu încredere să utilizeze metoda sau metodele alternative de vot propuse de către autorități.

Unul din obiectivele asumate de către Comisia Electorală Centrală, conform Planului Strategic al instituției pentru anii 2020-2023, este dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet”. Subiectul oportunității testării și implementării unor metode alternative de vot va fi discutat și săptămâna viitoare, în cadrul Conferinței de analiză post-electorală, organizată de CEC în colaborare cu Consiliul Europei.