Nr. 1987 - cu privire la atribuirea unor mandate de consilier în Consiliul raional Basarabeasca

  • 26.12.2023
  • 263
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la atribuirea unor mandate de consilier

în Consiliul raional Basarabeasca

 

Comisia Electorală Centrală a recepționat cererile de demisie a consilierului Cojoc Gheorghe ales pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a consilierului independent Martînov Mihail din cadrul Consiliul raional Basarabeasca, precum și documentele necesare atribuirii mandatelor de consilier următorilor candidați supleanți.

Întrucât a devenit vacant un mandat de consilier deținut de un consilier independent, a fost restabilit șirul descrescător în condițiile art. 172 alin. (10) din Codul electoral, iar după restabilirea acestuia, cea mai mare valoare numerică îi revine listei de candidați din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Conform documentelor electorale pe care le deține Comisia Electorală Centrală, mandatele de consilier în Consiliul raional Basarabeasca le revin candidaților supleanți Vîlcu Sergiu de pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Ababii Olga de pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, confirmate prin hotărârea nr. 19/70 din 23 noiembrie 2023 a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Basarabeasca nr. 5. La adoptarea hotărârii privind atribuirea mandatelor, Comisia reține declarațiile de refuz ale candidaților supleanți Mîța Ioana, Molișteanu Fecla și Gurin Elena de pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În temeiul art. 25 lit. q) și r), 32, 172 alin. (10) și (12) din Codul electoral nr. 325/2022, art. 10 alin. (1), 164 alin. (1) și 165 alin. (1) din Codul administrativ nr. 116/2018, art. 5 alin. (2) lit. h) şi alin. (3) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local şi în conformitate cu pct. 28 lit. h), 29, 42, 45 lit. b) și 46 lit. a) și c) din Regulamentul cu privire la procedura de confirmare a legalității alegerilor, validarea şi atribuirea mandatelor de primar şi de consilier, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1104/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se ridică, în baza cererilor de demisie, mandatele consilierilor Cojoc Gheorghe ales pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a consilierului independent Martînov Mihail din cadrul Consiliul raional Basarabeasca.

2. Se atribuie mandatele de consilier în Consiliul raional Basarabeasca candidaților supleanți Vîlcu Sergiu de pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Ababii Olga de pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

3. Se preavizează consilierul Vîlcu Sergiu și Ababii Olga asupra obligației de a respecta termenul de 30 de zile pentru înlăturarea stării de incompatibilitate în cazul apariției acesteia.

  4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresă: Republica Moldova, MD-2012, mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 119, e-mail: info@cec.md).

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                             Alexandr BERLINSCHII

 

Chișinău, 26 decembrie 2023

Nr. 1987