logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2753 - cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Alexandru Arseni

  • 29.08.2024
  • 344
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

domnul Alexandru Arseni

 

I. La data de 26 august 2024, domnul Alexandru Arseni, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:  

1) procesul-verbal din 24 august 2024 al ședinței adunării cetățenilor privind susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova;

2) lista, în original, a membrilor grupului de inițiativă;

3) declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând și declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

4) copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat. 

 

II. Examinând setul de documente prezentate, Comisia de recepționare și verificare a documentelor a solicitat clarificări suplimentare vizavi de numărul de membri a grupului de inițiativă. Menționăm că cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii domnului Alexandru Arseni prevedea înregistrarea unui grup de 25 de persoane, în timp ce lista membrilor grupului de inițiativă  conținea 27 de persoane.

Conform pct. 28 lit. c) din Regulamentul  privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, Comisia a solicitat prezentarea în original a listei cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă. De asemenea, a fost solicitată și versiunea electronică a listei membrilor grupului de inițiativă, conform punctului 28 litera d) din același regulament.

La data de 27 august 2024, domnul Alexandru Arseni a transmis un set de documente, înregistrat la CEC sub nr. CEC-7/15589, care conținea:

  1. lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă;
  2. versiunea electronică a listei membrilor grupului de inițiativă;
  3. cererea domnului Alexandru Arseni, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova,  privind modificarea listei membrilor grupului de inițiativă, și anume excluderea a doi membri.

În urma examinării dosarului completat, Comisia de recepționare și verificare a documentelor, la data de 28 august 2024, i-a comunicat domnului Arseni că, în  conformitate cu pct. 33 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, cererile privind modificarea sau completarea componenței grupului de inițiativă pot fi depuse, până la depunerea listelor de subscripție, de către conducătorul grupului de inițiativă a cărui prerogativă în acest sens se stabilește odată cu alegerea/numirea acestuia și nu de către candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Totodată, au fost solicitate clarificări privind numărul participanților la adunare. Potrivit procesului-verbal al ședinței adunării de constituire a grupului de inițiativă, au participat 25 de cetățeni cu drept de vot. Totodată, în lista cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, prezentată la data de 27 august 2024, au fost incluse 28 de persoane.

În răspunsul  înregistrat la CEC sub nr. CEC-7/15608 din 28 august 2024, domnul Alexandru Arseni a precizat că la ședința adunării cetățenilor privind susținerea domnului Alexandru Arseni la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au fost prezenți 28 de cetățeni cu drept de vot, dar în procesul-verbal din 24 august 2024 al ședinței a fost indicat eronat că au fost prezente doar 25 de persoane. Totodată, domnul Arseni a menționat că la vot au participat 25 de cetățeni cu drept de vot.

Suplimentar, domnul Alexandru Arseni și-a retras cererea depusă la data de 27 august 2024, prin care a solicitat excluderea a doi membri ai grupului de inițiativă.

III. Examinând nota explicativă, documentele și explicațiile prezentate suplimentar, Comisia Electorală Centrală constată următoarele.

Adunarea cetățenilor privind susținerea domnului Alexandru Arseni în calitate de candidat independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat a avut loc în data de 24 august 2024, la care au participat 28 de cetățeni. La examinarea listei cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, s-a constatat că toate cele 28 de persoane și-au pus semnătura. La procesul de vot au participat 25 de cetățeni, astfel fiind întrunit cvorumul pentru adoptarea deciziilor.

Potrivit procesului-verbal al adunării din 24 august 2024, grupul de inițiativă a fost format din 27 de membri, iar în calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost ales domnul Oleg Chicu. În cadrul adunării cetățenilor, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și completare a listei membrilor grupului de inițiativă, precum și de a desemna persoana responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul).

 La examinarea listei membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Alexandru Arseni  în calitate de candidat independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a constatat că IDNP-ul persoanei de la poziția 18 a fost înscris greșit.  Prin urmare, din totalul de 27 de persoane propuse pentru înregistrare în calitate de membri ai grupului de inițiativă, 26 întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă.

Comisia Electorală Centrală mai constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 26 alin. (1) lit. a) și c), 32, 56 alin. (5), 63, 65, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023 și pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

  1.  Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 26 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Alexandru Arseni în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea cetățenilor.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă domnul  Oleg Chicu.
  3. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024, inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                                 Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 29 august 2024

Nr. 2753

 

 

Anexă la

hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2753 din 29 august 2024

 

 

LISTA

membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

în vederea susținerii domnului Alexandru Arseni în calitate de candidat

la funcția de Președinte al Republicii Moldova

 

 

Nr. d/o

Nume

Prenume

  1.  

Chicu

Oleg

  1.  

Tutunaru

Ion

  1.  

Balaban

Mihai

  1.  

Chiper

Mihail

  1.  

Chiseliov

Oleg

  1.  

Colţun

Gheorghe

  1.  

Gorobeţ

Valeriu

  1.  

Gorobeţ

Cristina

  1.  

Guja

Sergiu

  1.  

Paladi

Cristian

  1.  

Placinta

Anatolii

  1.  

Puiu

Leonid

  1.  

Tataru

Ion

  1.  

Ţîmbalist

Alexandru

  1.  

Ţurcan

Constantin

  1.  

Usatîi

Valeriu

  1.  

Vidru

Iurie

  1.  

Turchină

Corneliu

  1.  

Voroniuc

Dimitrii

  1.  

Crudu

Cornelia

  1.  

Sandul

Serghei

  1.  

Vartic

Leonard

  1.  

Brînza

Iurie

  1.  

Ioniţa

Ion

  1.  

Gheţiu

Aliona

  1.  

Matveev

Roman