H O T Ă R Â R E
cu privire la particularitățile votării unor categorii de alegători
la alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020
În scopul bunei desfășurări a procesului de votare la alegerile Președintelui Republicii Moldova și aplicării uniforme a prevederilor legale aferente procesului de votare a unor categorii de alegători, în temeiul art. 9, art. 11, art. 18 alin. (2), art. 26 alin. (1), art. 30 alin. (4), art. 58, art. 118 din Codul electoral nr.1381/1997, pct. 2 și pct. 3 din Instrucțiunea cu privire la procedura de vot cu urna mobilă, aprobată prin hotărârea CEC nr. 3391/2010, cu modificările ulterioare, pct. 14 din Instrucțiunea cu privire la asigurarea infrastructurii secției de votare, aprobată prin hotărârea CEC nr. 2625/2014 cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:
1. Alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau care au reședința expirată pot vota, în cadrul alegerilor Președintelui Republicii Moldova, la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului penal, conform modelului dat în anexa nr. 1. În cazul constatării faptei de votare multiplă, membrii biroului electoral al secției de votare vor completa un proces-verbal conform modelului din anexa nr. 2.
2. Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința.
3. Se exceptează de la norma generală următoarele categorii de alegători care la alegerile Președintelui Republicii Moldova își vor exercita dreptul de vot cu respectarea unor condiții speciale:
1) cetățenii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, pot vota fiind incluși în: listele electorale suplimentare – în cazul amplasării instituțiilor menționate în altă localitate decât în aceea în care alegătorul își are domiciliul/reședința; și în listele pentru votarea la locul aflării – în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat;
2) persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării;
3) persoanele în privința cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu pot vota la locul aflării prin intermediul urnei mobile, cu informarea biroului electoral al secției de votare din perimetrul respectiv și organelor care exercită controlul respectării măsurii preventive;
4) persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare;
5) înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați la subpunctele 1), 2), 4) se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării. Datele personale se introduc în formularul listei electorale suplimentare de către conducătorul instituției corespunzătoare, se semnează și se autentifică cu ștampila instituției și se transmit, în ziua precedentă votării, biroului electoral al secției de votare din perimetrul respectiv.
6) în ziua alegerilor până la ora 15.00 pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica Notă din lista electorală.
4. Prezenta hotărâre se transmite consiliilor electorale de circumscripție și birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru executare și aducere la cunoștința alegătorilor.
5. Prezenta hotărâre se transmite Consiliului Superior al Magistraturii și Procuraturii Generale care, la rândul lor, vor informa instituțiile specializate din subordine.
6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
Președintele
Comisiei Electorale Centrale Dorin CIMIL
Secretarul
Comisiei Electorale Centrale Maxim LEBEDINSCHI
Chișinău, 17 octombrie 2020
Nr. 4374